Снимка: Matt Hoffman

Храни, които ни правят нещастни

"Човек е това, с което се храни", гласи крилатата фраза. Доказано е, че храната ни влияе цялостно, вътрешно и външно. До голяма степен нашето настроение се дължи и на това какво приема нашето тяло. Редица изследвания показват, че храните могат да регулират настроението ни, а злоупотребата с някои от тях води до депресия и тревожност, чести промени в настроението, главоболие. Затова ви представяме продукти и изделия, с които трябва да сте особено внимателни и да избягвате честата им употреба, колкото и да ви изкушават. Защото освен тялото ви, ще пострада и настроението ви.

Пържените фъстъци

Те съдържат натрий, който води до депресии, умора и главоболие. А в комбинация с това, че са и богато осолени, подуванията и подпухването са ви гарантирани.

Според Световната здравна организация приемът на сол на ден трябва да е до 2 г, над 5 г влияе зле на нашето здраве. Увеличават се рисковете от повишено кръвно налягане, сърдечно-съдови проблеми, мигрени, проблеми с метаболизма.

Чипсът

На всички ни е ясно, че той е вреден, но как освен на килограмите, пържените, добре осолени, бъкани с консерванти картофени резанчета влияят и на нашето настроение? Ключът е в растителното масло, което съдържа Омега 6 мастни киселини, които разрушават Омега 3, към които се стремим. А въпросните Омега 6 киселини водят до възпаление и емоционални нестабилности.

Маргаринът

Той се нарежда веднага след това, защото също е пълен с Омега 6 мастни киселини, които не се отразяват добре нито на настроението, нито на нивото на инсулин в кръвта ни. Също така наситените мазнини водят до повишаване на килограмите и поява на целулит, което, разбира се, гарантира трайно лошо настроение и сринато самочувствие.

Консервираните храни

Освен високото съдържание на натрий, в тях се добавя също така и много сол и Е-та, които запушват артериите ни и изпращат негативни сигнали до мозъка ни.

Шунката

Преди да стане това апетитно месо, което искате да сложите върху пицата си, е било обработено с нитрати и консерванти, които освен лошо настроение, могат да ви докарат и мигрена и подути глезени. Заменете я със сьомга, много богата на полезни вещества.

Пакетираните десерти

Снимка: Linda Sondergaard

Те съдържат рафинирана захар и наситени масла, които водят до апатия и променливо настроение.

Кристално ясно е, че захарта действа като електрошок в организма ни, защото предизвиква рязък скок на кръвната захар и нивата на инсулина. Рафинираната захар напомпва временно системата, само че това е краткотрайно състояние, което ви кара да посягате все по-често към сладкото. Тоест вие ставате пристрастени към тези ефекти. Затова започвате да ядете все повече сладко и съответно да вредите на здравето си.

Газираните напитки

Те също са с високо съдръжание на захар. Може и да ви носят енергия и щастие, но това е мимолетно усещане. За дълго остават само приетите калории, които се превръщат в мазнини в тялото ни.

Гевреците

Както и повечето тестени продукти, които ни привличат, гевреците са пълни с рафинирани въглехидрати. Тоест качвате излишни килограми, метаболизмът ви е тотално разклатен и сте нещастни. Струва ли си?

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види