Снимка: Guliver/iStock

Защо бутилираната вода има срок на годност?

Както вече знаем, почти всяко нещо на света си има срок на годност. От хранителните продукти и лекарствата, през дрехите, обувките и възглавниците, на които спим, до уредите, които използваме в дома си. Винаги е предизвикателство обаче да установим дали показаният срок на годност, указан на опаковката, важи за продукта, докато той е запечатан или след отварянето му при определено съхранение. И като цяло, срокът на годност носи със себе си куп мистерии. Друга подобна е формулировката "най-добър до". Разбирайте: "няма да ви прати в тоалетната, ако го хапнете, просто ви предупреждаваме, че няма да е най-добър".

Всеки продукт има контекст, в който срокът му на годност да изглежда правдоподобен. И както маратонките си имат срок на годност под формата на 500 изминати километра, така детските седалки за автомобил имат срок на годност, в който те се считат за безопасни. И не че след 15-тата година се разпадат на парчета пластмаса и пълнеж, а в зависимост от периода, в който се използват, производителите са длъжни да предвидят до кога ще са "най-добри", разбирайте – сигурни. Освен това, мерките и стандартите за безопасност се менят непрекъснато, що се отнася до сигурността на децата. Затова столчето за кола е със срок на годност от 6 до 10 години.

И докато всяко подобно нещо си има (някакво) обяснение, търсим отговор на въпроса защо бутилираната вода има срок на годност. Не би ли трябвало качеството на водата да е… вечно? Поне в запечатана бутилка?

Отговорът е – и да, и не. Да, защото срок на годност има, но не, защото той не касае качеството на водата. Закон в САЩ през 1987 г. гласял, че всички хранителни продукти и напитки трябва да имат етикет с отпечатана дата за срок на годност, която е не повече от две години след производството на стоката. Надписване, разделяне и транспортиране на вода с изтекъл срок на годност се оказало сложен и продължителен процес, затова просто всеки от производителите започнал да слага на бутилките с вода максималния допустим срок на годност – 2 години. Административният орган по храни и лекарства в САЩ никога не е ограничавал и посочвал точен срок на годност на вода, която е била бутилирана според установените за това разпоредби и запечатана добре. Това е осъзнат през годините факт, който се е превръщал в индустриална норма толкова дълго, че много от компаниите, производители на бутилирана вода, оставили нещата така. И докато неотворена бутилка вода с изтекъл срок на годност не може да предизвика никакви здравословни вреди на организма ви, е сигурно, че тя няма да стане по-добра с времето. Пластмасата, която индустрията използва, обикновено – полиетилентерефталат (PET) за малките разфасовки и висококачествен полиетилен (HDPE) за тубите над 16 литра, всъщност може да започне да отделя вещества, които да се отразят на вкуса на водата.

Материята освен това е с леко пореста структура, което означава, че водата може да поеме миризми и други вещества от външната среда. Шансът 5-годишна неразпечатана бутилка минерална или изворна вода да ви навреди, все още остава миниатюрен, но ако я съхранявате например в мазето си, може би нова бутилка или стъкло са по-добри варианти. И запомнете – никога не използвайте повторно пластмасови бутилки и туби за съхранение на вода и други течности. По-добре ги рециклирайте и заложете на нещо по-безопасно.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види