Digital collage by Zornitsa Stoyanova

En-Trance: Женски тела в дигитални пейзажи

Изложбата е първият самостоятелен проект в България на Зорница Стоянова, хореограф и куратор с 18-годишна практика в САЩ

Изложбата “En-Trance: Женски тела в дигитални пейзажи” е първият самостоятелен изложбен проект в България на Зорница Стоянова и е изградена около концепцията за възприятието на женското тяло. Тя представлява единна платформа, в която са показни фотографии, арт филми и инсталации. Голяма част от филмите на Стоянова са част от нейни сценични произведения от 18-годишната й практика на хореограф във САЩ. В случая като част от изложбата е показана и селекция от международни арт филми, курирана от Стоянова, която представя женското тяло в различните му аспекти. Избрани са филми от България, Германия, Бразилия, САЩ, Италия, Франция и Финландия, както и VR филм от Нова Зеландия.

Throne photo collage by Zornitsa Stoyanova, 2015

Още от Вилендорфската Венера женското тяло се възприема като обект. С първия филм направен през 1878 г. (The Horse In Motion) човешките телата започват да придобиват по-реално измерение, но уви и до ден днешен представят семпъл образ на човешкото преживяване. През 21-ви век, вече всяко дете се нововъзприема като дигитален образ - мърдащи се картинки, танцуващи в TikTok, лица сполучливо гримирани като еднотипни красавици. Възприятията на женското тяло в дигиталната медия за съжаление са твърде еднотипни, плоски и ограничени. Чувствеността и сензитивността са винаги представени пред сексуалността на мъжкия поглед, а женското тяло е или хетеросексуално, или въобще не присъства. През 21-ви век женският дигитален образ е прелъстяване и сексапил, без голяма възможност да се отличиш измежду другите копия на един и същ урок по гримиране. Жената в дигиталната кутия на телефоните и мониторите ни е танцуваща, но никога мислеща, мулти-измерна или чувствена извън рамките на идеите за свръх хетеросексапил.

Uterus photo collage by Zornitsa Stoyanova

Зорница Стоянова, споделя:

“В центъра на моята работа като хореограф и визуален артист стои политиката за женското тяло. В моето визуално изкуство използвам женското тяло като абстрактен обект, разкриващ идеи за сила в чувствеността и емоционалността. Като майка и завърнал се от Съединените щати емигрант, аз имам множество идентичности, които оформят съдържанието на всички мои артистични търсения.” 

Madonna photo collage by Zornitsa Stoyanova

“En-Trance: Женски тела в дигитални пейзажи” предлага алтернатива на съвременната хиперсексуализирана хетеро-жена, която всички виждаме в нашите устройства. Изложбената платформа се опитва да разгадае и покаже всички аспекти на женското тяло извън рамките на приучения и нормализиран "мъжки поглед“.

Откриването на изложбата ще се състои днес, 11 май, от 18:00 часа в галерията на Топлоцентрала-КУБ.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види