„Тела / Антитела“

Изложба на артистите Калоян Николов и Калия Калъчева

 "Тела / Антитела“  е изложба, която представя творческата колаборация между артистите Калоян Николов (фотограф) и Калия Калъчева (художник). Двамата се срещат, за да изследват комбинацията между фотография и живопис.

"Телата” в концепцията на изложбата предоставят актовите фотографии на Калоян Николов, който изследва и разкрива човешкото тяло като обект, част от природата, продължение на линиите на заобикалящия ни свят. Кадрите плуват, обгърнали в цветове красиви тела.

От друга страна "Анти“ е префикс, които определя последващата дума като противопоставяне или против нещо, дори враждебност. Но в медицината появата на антитела е доказателство за добре свършена работа на имунната система. "Антителата” се свързват специфично с чужди субстанции и предизвикват имунен отговор, който предпазва тялото. По този начин думата "антитела” придобива положителен смисъл.

Заглавието на изложбата "Тела / Антитела“ представя своеобразен творчески водовъртеж на идеи, художествени пластове и наслагване.

Доверието между конвергентната и лабораторна работа на двамата артисти поставя свободата на най-високо ниво. Живопис и фотография се срещат в ново поле на вмешателство, съвместност,  заедно и, разбира се, експерименталност. Фотографията притежава своите несметни богатства в дигиталния свят - вариациите от цветове,  изключително точни линии и интерпретации, от друга страна живописта на Калия Калъчева се появява като реален жест, тя е в състояние да трансформира, понякога да унищожи фотографията, за да създаде ново произведение, предлага реални усещания, пластове боя се наместват във всички слоеве на картината, наслагват се разливания без контрол.

Експеримент с "телата” до получаване на "антитела” или обратното? Крайният резултат е превръщането на кадъра в преживяване, тиража в уникат, лабораторията в изложба.

Изложбата ще бъде открита на 4 април, от 17:30 часа, в галерия Аросита.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види