Yll Xhaferi, NEXT Balkan

NEXT Balkan: Съвременно изкуство от Косово

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти "NEXT Balkan“ за сътрудничество и обмен между Балканитена арт фондация ДОМА. "Клубно настояване: афтър-парти“ е групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити, Леарт Рама, Мимоза Сахити и Юл Джафери с куратор Хана Халилай, които идват в София специално за събитието. В изложбата са събрани творби в разнообразни медии и направления на тематика свързана с хепънингите и посещението на клубове като мимолетен катарзис, нужда и акт на трансгресия срещу по-мащабните политически и социално-икономически фактори, които тласкат към състояние на физическа и емоционална изолация.

Atdhe Behluli

Творбите говорят за отчуждението, еуфорията и унинието, които се проявяват в подобни споделени преживявания в публични и в частни пространства. В галерия "Доза", фотографиите на Атдхе Бехули са документирали интимни моменти от частни събирания, които служат като пространство - убежище за самоизследване и утвърждаване на куиър идентичността като действия, които са постоянно оспорвани и обругавани в публичната среда. Тези ограничаващи социални норми са описани като "бездната, която никога няма да ми позволи да погледна отвъд" във видеото на кинорежисьора и диджей Леарт Рама, озаглавено "Разбивам сърцето си“ (I AM BREAKING MY HEART). На фона на звукова творба, композирана от художника, видеото разказва за една дълбоко лична, но и колективна устойчивост да съществуваш с  калейдоскопа на емоциите, които всеки от нас носи в себе си - от скръб до истерия, от въодушевление до безчувственост – това, което ни прави пълноценни.

Leart Rama

В Топлоцентрала - Регионален център за съвременно изкуство, натуралистичните и висцерални картини на Мимоза Сахити улавят гнева на отделния човек и протеста срещу колективната динамика на пола, разиграваща се в онези среди, които непрекъснато застрашават уязвимостта и идентичността на личността. Нейните творби изследват сложните измерения на принадлежността, когато човек се колебае в един географски и действителен прeдел. Като черпи от реалистичните картини на Едуард Хопър, които изобразяват състоянието на самота, превърнало се в реалност за всички ни по време на пандемията през 2020 г., работата на Юл Джафери представя интуитивна реакция на противодействие на това състояние. Потънал в спомени за общуването - парадоксална мисъл през онзи период - той рисува ежедневна домашна обстановка, в която група приятели прекарват една привидно спокойна вечер, която обикновено се комерсиализира.

Mimoza

Серията фигурални картини на Арбнор Каралити представлява наблюдение на физическите качества и заобикалящата среда на неговите обекти, които са пропити със съзерцание, покой и търсене на себе си в общността. Каралити разглежда скритата самота и вътрешните борби, с които се сблъскват неговите съвременни герои в хаоса и потока на днешния метрополис. В съседната зала инсталацията на Лаурета Хайрулаху, току-що пусната в действие, излъчва в галерията, като създава въображаема парти обстановка за нечовешки видове, които събуждат неземно чувство на освобождение и признание. Нейната скулптурна и дигитално-медийна творба създава виртуална реалност, която игриво отправя жест към алтернативни форми на бъдещето, които предават сложна информация за личния живот, интимността и пола в дигиталния свят.

Arbnor Karaliti

Културата на партита и афтър-партита в Прищина, характеризираща се с необходимостта от противопоставяне на настойчивия импулс за повторно изживяване на моментите, е антидот на политиката, която изкривява и ограничава индивидуалното и колективното съществуване. Изложбата изследва сходството и особеностите в тези социални взаимодействия и създава обстановка, която е познаваема и приканва да бъде изследвана.

Събитието се открива в 18:00 ч. на 27 октомври в "Топлоцентрала“ - Регионален център за съвременно изкуство със специален коктейл, включващ специална серия от вина от Косово и в присъствието на Н.ПР. г-н. Делфин Плана – посланик на Република Косово в България и ще продължи в по-неформална обстановка от 20:30 ч. в галерия "Доза“ със специална прожекция на филма и разговор с артиста Леарт Рама.

Програмата на събитието включва и два разговора на 28 октомври, петък, 18:00 ч. в Топлоцентрала и на 29 октомври, събота, 14:00 ч. в галерия "Доза“ с участието на групата косовски артисти и куратора Хана Халилай заедно с българската сцена и водещи специалисти относно развитието, сътрудничеството и обмена между балканските страни.

На 02 ноември от 18:00 ч. се открива и третата по-малка изложба с дипломатически акцент в галерия "Мисия“, към Държавния културен институт към МВнР, а след края на изложбите през декември ще пренесем най-доброто от събитието в по-малък формат в новооткритата галерия към Посолството на Република Косово в България, където ще остане до края на годината.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види