"Сърце", Виктория Бешлийска, издателство "СофтПрес"

Виктория Бешлийска с нов роман

След дебютния си роман „Глина”, спечелил любовта и признанието на десетки хиляди читатели у нас, Виктория Бешлийска за втори път заравя пръсти в българската история и замесва роман, който храни душата с надежда и светлина

1243 г. На един от високите зидове на крепостта Червен времето е застинало в очакване да се реши какво вещае бъдещето за трима клетници, разгневили своя господар. Богатствата и земите не са достатъчни да укротят мрака в душата на болярина. Чудовището се храни от страха на хората и в този ден съдбата му отдава възможност да ловува и да поиграе с плячката си. Някои имат късмет и се спасяват, но за Витол заровете се търкулват като воденичен камък и го понасят към дъното, където остана бездиханното му тяло. Там, на зида, се решава и съдбата на неговата съпруга Добрана - някогашна дъщеря на най-добрия червенски златар, и на сина му Хвала.

Човек не е изгубил всичко, докато още има искрица вяра, която да топли сърцето му. В тишината, безмълвна спътница на безнадеждността, един монах чува божествения глас да пази този пламък. И с него да освети пътя на другите.

Виктория Бешлийска, казва:

Романът "Сърце се роди от Историята, която се чете със сърцето, и от вярата, че всичко писано или го е било, или ще го бъде. И като раждането на всяко скъпо нещо, в неизразимите му глъбини стои една необяснима любов – към всичко около, под и над нас, битуващо там, за да ни разкрие всичко, което сме, не сме и ще бъдем.

Вторият роман на авторката се връща още по-назад във времето - към Средновековна България и хората, посветили делото си на разцвета на човешкия дух и на спасението чрез вярата. Нагазвайки дълбоко в дебрите на Русенско Поломие, където са  скрити изворите на силата им и белезите на тяхната саможертва, авторката на "Глина” събира документирани факти и ръкотворни творби, за да разкаже една необикновена история, в която човешко и божествено се преплитат. История за сърцето на една майка, което бие в едно с това на нейното дете; за гордостта и алчността на един владетел, изгубил себе си сред мрака на завистта и омразата; за тихата подкрепа на един монах, който намира път към Бога и отваря път към любовта. "Сърце”  е книга, която пулсира с ритъма на своето време, за да остави отпечатък в настоящето.

Виктория Бешлийска е автор на бестселъра "Глина“, спечелил сърцата на десетки хиляди читатели и отличен с престижни награди като "Избор на книжарите“ на книжарница "Хеликон“ за 2021 г., "Книга на 2021  г.“ според зрителите на предаването "Библиотеката“ и европейската награда за дебют "Еврокон 2022“. Бешлийска е филолог по образование и откривател по призвание. Създател е на блога "По дирите на думите“.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види