Tina Turner, HBO Max / HBO Documentaries

"Тина“ - интимен портрет на легендарната певица Тина Търнър

Документалият филм за певица Тина Търнър е наличен в платформата на HBO Max

Пълнометражният HBO документален филм "Тина“, дело на носителите на Оскар режисьори Дан Линдзи, Т. Дж. Мартин и Lightbox, продуцентската компания, основана от носителя на Оскар продуцент Саймън Чин и носител на Еми продуцент Джонатан Чин, заедно с номинирания за Еми продуцент Даян Бекер, е разкриващ и интимен поглед върху живота и кариерата на музикалната икона Тина Търнър.

"Тина“ е откровен и интимен портрет на живота и кариерата на музикалната икона Тина Търнър от първите дни на славата й, през личните и професионалните перипетии, до превръщането й в глобален феномен през 80-те. Той включва интервюта с Тина, проведени в дома на певицата в Цюрих, Швейцария, както и с най-близките й хора. Включени са непоказвани досега снимки, видео и аудио записи, които дават по-ясна представа за драматичната история на кралицата на рокендрола.

Tina Turner, HBO Max / HBO Documentaries

През есента на 1981 г., борейки се да запази кариерата си, Тина Търнър дава интервю на Карл Арингтън, музикален редактор на People Magazine. Пет години по-рано тя подава молба за развод с Айк Търнър, нейн съпруг и музикален партньор над 16 години. Заедно те изкачват класациите и създават история в музиката с хитовете си “A Fool in Love”, “River Deep – Mountain High” и “Proud Mary”. Извън сцената изглежда, че имат здрав брак и щастлив семеен живот. Историята, която Тина възнамерява да разкаже на Карл обаче е честен и мъчителен разказ за насилието и изтезанията, които е търпяла по време на брака си, и смелото бягство, което предприема след години емоционално и физическо травмиране. Този материал бележи началото на първият от многото такива, които ще затвърдят имиджа на Тина като човек, справил се след домашно насилие, помагайки за нейното изключително и невероятно завръщане на сцената.

След като при развода Тина губи всичко, освен името, тя прекарва няколко години в Лас Вегас, участвайки в кабаретни програми на живо и в телевизионни вариетета. През 1983 г., на четиридесет и четири години, тя записва албума “Private Dancer”. Само за две седмици той се превръща в сензация. Сингълът "What’s Love Got To Do With It“ става първият й и единствен хит номер едно в класациите на Billboard 100.

Tina Turner, HBO Max / HBO Documentaries

"Private Dancer“ продава над 12 милиона копия по целия свят и утвърждава Тина като истинска суперзвезда. Тя участва с Мик Джагър в LiveAid, печели куп Грами и пише една от най-продаваната автобиография- "Аз, Тина“. През 1988 г. В Бразилия Тина изнася концерт пред рекордна публика от 180 000 души. През 1993 г. е заснет игрален филм за нейния живот, а в образа на Тина влиза актрисата Анджела Басет.

С нарастването на славата й, нараства и нейната идентичност като културен символ, превръщайки я в пример на сила и устойчивост за нейните фенове. В личния си живот тя се бори с травмите от тормоза и продължава да се опитва да се освободи и помири с миналото си.

Tina Turner, HBO Max / HBO Documentaries

В допълнение към зашеметяващо количество архивни кадри, обхващащи 60 години, документалният филм включва интервюта с Анджела Басет, Опра Уинфри, журналистът Кърт Лодер, който е съавтор на "Аз, Тина“, който вдъхновява игралния филм. Виждаме също драматурга Катори Хол, автор на "Тина – мюзикълът Тина Търнър“, както и настоящия й съпруг Ервин Бах.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види