"Rabbit is shining", Yo\Ko+Ina

Yo\Ko+Ina - Yes 2022

Нова изложба на артистичната двойка Yo\Ko+Ina в галерия "DOZA"

В проекта "Yes” (Дa) - Yo\Ko+Ina отново са заедно като артистична двойка, но този път концептуалната насоченост на изложбата изцяло е подчинена на чисто житейския аспект от техните отношения и действия в живота, а именно сключването на граждански брак и обета, който двамата си дават изказвайки заветната дума - "Дa!”

Защо двамата артисти решават да посветят изкуството си от периода 2021 - 2022 на този знаменателен момент от техния живот? Това е въпрос с очевиден отговор за тези приближени от техния кръг, които ги познават отблизо.

Безспорно Yo\Ko+Ina отстояват свои позиции, когато става дума за две неща – Любов и Изкуство, но предизвикателството е много по-голямо, когато трябва да се направи изявление на концептуално ниво в пространството на “белия куб” на галерия "DOZA” и да се отделят онези микротеми, отблясъци и акценти в глобалната дума "YES”, която толкова често се налага да употребяваме в ежедневието си, но която някои от нас изричат само веднъж в живота си в този контекст.

Онова, което впечатлява и при най-бегло хвърленият периферен поглед, произведен мимоходом в изложбата са повърхностите на всички обекти, техния многоспектърен блясък и сребристо положени слоеве върху някои от обектите, предназначени за стена.

"Yes", Yo\Ko+Ina

Произведението "Yes”, създадено от множество изкуствени рози в екрю, обхващащи светещия надпис с думата е може би знаково в тематично отношение за този проект. Опонирането на грубата канаваца и подрамка с нежните рози и светещото "Дa” в геометричния център на обекта дават суровото концептуално звучене на иначе сладникавата тема за любовта. Точно това заиграване с кича, блясъка и бонбонено розовата страна на любовта е характерно за самоиронията и пълното осъзнаване на всичко, което произтича от нея в ежедневието от страна и на двамата артисти.

"Vertical glamorous object", Yo\Ko+Ina

Любовта е бляскава, символно натоварена и леко опърпана от ежедневните задължения, с които се сблъскват Yo\Ko+Ina, водейки прост и обикновен живот, отразен с точността на разрез от хирургичен нож, който остава при създаването на творби като монументалния обект "Glamorous Monumental object” - символ на ежедневните придобивки с материално звучене, съпътстващо двойката. Обектът представлява асортимента от вещи на двамата артисти, които носят радост и чисто материална наслада от малките неща в съвместния живот, олицетворени от героизмът на победата на материалното и придобиването на вещи над духа, който е впрегнат в това придобиване, за осигуряване на качествен живот. И двамата тук са избрали да дадат живот на този своеобразен "чеиз” с редимейд фигурки от полирезин на животни с блестящи повърхности, светещи като скъпоцености, но всъщност просто декоративни вещи.

Видеото "The interaction with the word “Yes”, позиционирано на фронталната стена в експозиционното пространство на галерия "DOZA” изразява микросъстоянията и емоциите, през които преминават двамата артисти взаимодействайки си с думата "Да”, произнасяйки я отчетливо и изчаквайки се един друг.

"Couple of portraits", Yo\Ko+Ina

“Silver Layered Painting”, Yo\Ko+Ina

Серията сребристи платна "Couple of portraits” (Двойка портрети), “Silver Layered Painting” (Картина със сребристи слоеве) и творбата, изпълнена върху метал "Blur” (Шум) са също част от своеобразния концепт на дуото Yo\Ko+Ina за съвременен минимализъм и влияние от "color field” стилистичното направление на абстрактния експресионизъм, който е перифразиран в съвременни медии.

"Blur", Yo\Ko+Ina

Обекти като "Rabbit Hole Cake”, “The Glamorous Duck”, “Queen”, “The Invisible Butterfly”, “Unicorn in a brocade environment” говорят със средствата на символните значения, които двамата артисти влагат в голямата тема за любовта и сблъсъка с прозаичното ежедневие и задължения, които възпрепятстват свободното реене из полето на изкуството и ерудираните емоционални разговори, които иначе и двамата много обичат.

"Rabbit Hole Cake”, Yo\Ko+Ina

“The Glamorous Duck”, Yo\Ko+Ina

“Queen”, Yo\Ko+Ina

“The Invisible Butterfly”, Yo\Ko+Ina

“Unicorn in a brocade environment”, Yo\Ko+Ina

Заглавието на творбата "Guns’n rose” взаимствано от “glam rock” музикалната група също въздейства почти като плакатното изкуство, ползвайки езика на автоиронията, вица, леко шаржираната любовна война, която и двамата артисти водят в поредния творчески диспут или изяснявайки емоционални недоразумения.

"Guns’n rose", Yo\Ko+Ina

Откриването на изложбата ще се състои в галерия "DOZA" на 7-и април в 18:00 часа.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види