Антоан льо Менестрел

Френската легенда в света на скалното катерене Антоан льо Менестрел с паркур пърформънс в София

Френската легенда в света на скалното катерене Антоан льо Менестрел ще се превърне в център на атрактивен пърформънс в сърцето на София на 30 март от 17 ч. В периметъра на площад “Славейков”, Менестрел ще изкатери в паркур стил фасадите на знакови за столицата сгради. Спектакълът Lаmant цели да даде една нова перспектива към катеренето: това не е просто спорт, а изящно изкуство - нещо, което Менестрел находчиво нарича “вертикална хореография”. Французинът не признава жанрови определения, а границите на танца, поезията и техниката в катеренето се размиват в една впечатляваща в динамиката си сценичност - вертикален магически балет, празник за сетивата и провокация към нашето въображение.

Маршрутът на Менестрел ще премине през фасадите на бившето кино “Култура”, Френския културен институт и Градската библиотека. Слeд края на демонстрацията, Менестрел ще се включи в програмата на фестивала ‘Дни на предизвикателствата” - годишен форум за спортове на открито, планинарство, приключения и активен начин на живот. 

На сцената на събитието, Менестрел ще представи своя премиерен за България филм L'ESCALADE LIBEREE, посветен на неговата любима скала Buoux в Южна Франция, където са създадени и преминати едни от най-трудните катерачни турове на 90-те години. Това е една открита изповед за неговия катерачен път, преосмислен от него като "освободен" от ограниченията на нормите в катеренето, проповядвани от самия него като по-млад. "Научете се да обичате пътя, а не целта. Грижете се за тялото си и споделяйте изкачването.", съветва той в лентата.

Роденият през 1962 г. в Париж Менестрел е сред тези, които правят възможен "бума” на катеренето в Европа в началото на 80-те. През годините е международен съдия по катерене и откривател на маршрути, но търсенията му се простират далеч отвъд - в изследване на вертикалните измерения той се превръща във вдъхновяващ артист и философ, истинско явление на нашето време.

Освен Антоан льо Менестрел като специален гост на “Дни на предизвикателствата” ще пристигне и френско-американският филмов продуцент Люк Харди, създател на филма The Pursuit of Endurance” - продукция, която зрителите ще видят за първи път у нас в рамките на “Дните”. Документалният филм се впуска по следите на безследно потъналия под ледовете на Антарктида кораб Endurance. С него полярният изследовател Ърнест Шекълтън извършва своята епична полярна експедиция в тъмните години на Първата световна война.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види