КО-ОП представя: TEST PRESS BOOKS

Изложба и разпродажба на книги и други независими публикации

23 - 28 ноември | КО-ОП

Откриване: 23.11, 18:00 ч.

Между 23 и 28 ноември пространството на КО-ОП става домакин на TEST PRESS BOOKS - изложба и разпродажба на книги и други независими публикации. Концепцията за събитието е на дизайнера, колекционер и учител Хенк Гронендейк.

Идеята за Test Press Book - Pop-Up Event се ражда като продължение на изложбата ‘Test Press 20 years of Student Publications’, представена в София по време на Melba Design Festival 2020, която показва студентски публикации от архива на дизайнера, колекционер и учител Хенк Гронендейк. Стимулиран от високия интерес към миналогодишната изложба, Хенк решава да събере и представи в София подобни независими издания в опит да ги направи достъпни чрез продажба и изложба на различни печатни материали, представящи визуален фон на събраните книги. Ще се срещнем с публикации, които ясно показват как културната и политическа ангажираност, както и любопитството към контекста играят важна роля в работния процес.

Специално внимание в Test Press Book - Pop-Up Event ще бъде отделено на публикациите на Experimental Jetset, малко студио за графичен дизайн, базирано в Амстердам. Неговите публикувани джобни книги ("Superstructures“ и "Full Scale – False Scale“) се фокусират върху многото детайли, свидетелстващи за процеса на проектиране на Jetset.

Широк спектър от публикации ще бъдат достъпни в органичен брой, за да се създаде представа за обхвата на тези независими издания, които варират от графичен дизайн, мода, фотография, типография, илюстрация до академични публикации и дипломни проекти на студенти. Повечето книги съдържат елемент на манифестно и критично изследване и са селектиране специално за събитието в КО-ОП.

Съпътстващата програма:

На 24 и 26 ноември, като част от съпътстващата програма към изложбата Test Press Books - Pop-Up Event в КО-ОП ще се проведат и две дискусии:

24.11 Хенк Гронендейк - дизайнер, колекционер, учител и инициатор на събитието

На 24 ноември (сряда) Хенк Гронендейк ще разкаже за процеса на работа и отношението към дизайна на Experimental Jetset - малко студио за графичен дизайн, базирано в Амстердам. Ще разберем повече и за публикациите, налични по време на изложбата.

Начален час: 19:00 ч.

25.11 Хенк Гронендейк и Дима Стефанова

На 26 ноември (петък), от 17:00 ч. Хенк Грьонендейк, Снежанка Михайлова и Дима Стефанова ще ни разкажат за съвместната си работа, творческия си процес и намирането на баланс между различните дисциплини. Отправната точка в разговора ще бъде аспектът на съвместното авторство.

Начален час: 19:00 ч.

За Хенк Гронендейк:

Хенк Гронендейк е бивш професор в Gerrit Rietveld Academy в Амстердам, където преподава графичен дизайн в продължение на много години. По време на кариерата си като преподавател и графичен дизайнер на свободна практика, той се утвърждава като колекционер и куратор на творби от професионалната, както и от академичната област. Чрез различни вдъхновяващи инициативи той представя материал от тази колекция на вниманието на обществеността, без да изпуска от поглед образователния аспект. Настоящото събитие е ярък пример за това.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види