Martina Vacheva, Trashland, 2020

Български художници в мащабни изложби, представящи най-добрите творци на Европа

Български художници ще участват в мащабна изложба, представяща най-добрите творци на Европа. Творби на Мартина Вачева и Недко Солаков са представени в изложбата "Diversity United. Contemporary European Art“, която се открива в Берлин на 8 юни. Изложбата ще пътува в Париж и Москва по-късно тази година.

Мултинационалната пътуваща изложба цели да представи най-актуалните артистични хоризонти на Европа, като разглежда съвременното европейско изкуство след падането на Желязната завеса и подчертава значението на междукултурния разговор днес. Изложбата се фокусира върху теми като свободата и демокрацията, страхът от бъдещето, солидарността и разделението, пандемията и глобализацията, миграцията, територията, както и политическата и личната идентичност. В "Diversity United. Contemporary European Art“ са представени произведения на 90 утвърдени и млади художници от 34 държави.

Участието в изложбата на Недко Солаков и Мартина Вачева представя две различни поколения на българското съвременно изкуство. В рамките на изложбата Недко Солаков представя инсталация "Трима“ от 2007 година, включваща три геометрични обекта и ръчно написан текст. Творбата е била част от голямата изложба на художника "Wrong Material“ в галерия Континуа, Сан Джиминяно и днес е в колекцията на Нунция и Виторио Гади.

Martina Vacheva, Bingo for millions, 2020

В изложбата Мартина Вачева участва с творби, създадени специално, които представят три социални реалности от България. "Trashland“ е мащабна живопис с множество малки наративи и сцени. Сюжетът представя хармонична весела картина на колоритния, наситен с живот, с персонажи и случки в ромски неделен битак в гетото "Шекер махала“ в Пловдив, което е една от най-големите общности на роми в Европа. Като неин контраст се явява по-малките картини "Бинго за милиони“ и "Glory Nature“, които се асоцийрат с "продаването“ на големи мечто и наивистичното усещане за живота в пандемия, лишено от социален контекст.

Martina Vacheva, Glory Nature, 2020

Мартина Вачева и Недко Солаков живеят в България и се представляват от галерия Sariev, Пловдив. "Diversity United. Contemporary European Art“ ще бъде открита на 8 юни в присъствието на федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в бившето летище Темпелхоф в Берлин. Впоследствие "Diversity United“ ще бъде показана в Париж и Москва.

Присъствието на български художници на международнат сцена намира свое отражение и в проекта "Brittle Power”, създаден в партньорство между Фондация "Отворени изкуства“ и  Kunsthal 44Møen - пространство за международни изложби в Дания. Международната образователна програма е иницийрана от Рене Блок с участието на Веселина Сариева – съ-куратор на проекта. Изложбата "Brittle Power” ще покаже избрани творби, създадени през последнитегодини от художниците: Рада Букова, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Руди Нинов, Недко Солаков, Марияна Василеваи, Сибин Василев, включително рисунки, картини, скулптури, инсталации, видео работи и звукова инсталация. Изложбата беше открита на 5 юни и ще остане отворена за посетители до 9 септември в Моен, Дания.

Снимка: Thomas G. Bagge

Kunsthal 44Møen

Информация за артистите:

 

Недко Солаков (роден 1957 г. в Червен Бряг) е международно най-известният български художник и творчество му е показвано на най-престижните форуми за съвременно изкуство като: Документа (2007, 2012 г.), Венецианско Биенале (1993, 1995, 1999, 2001, 2003 и 2007 г.) и др. Негови творби са притежание на над 50 музейни и корпоративни колекции, включително MоMA, Ню Йорк; Tate, Лондон; Център Помпиду, Париж.

Представителка на най-новата млада вълна автори, Мартина Вачева (родена 1988 г. в Пловдив) започва артистичната си кариера едва през 2016 година, когато е първата й самостоятелна изложба в галерия Sariev. От тогава насам Мартина Вачева търпи бързо развитие и за пет години вече има самостоятелна изложба в един от трите най-големи музея в Германия Folkwang Museum и е носител на наградата на  33-то биенале Ljubljana Biennial of Graphic Arts.

Изложбата "Diversity United“  е реализирана от Stiftung für Kunst und Kultur в Бон и е курирана от колектив от Уолтър Смерлинг, Саймън Бейкър, Файна Балаховская, Кей Хеймер, Понт Киандър, Камил Морино, Йохана Нойшяфер и Ан Шванц, Хилке Вагнер, Питър Вайбел.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види