Поп-ъп изложба и представяне на фотокнигата на Никола Михов "Чупи реже полива"

ИЗДАТЕЛСТВО "ЖАНЕТ 45“, ПУК! И КО-ОП ВИ КАНЯТ НА ПОП-ЪП ИЗЛОЖБА И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ФОТОКНИГАТА НА НИКОЛА МИХОВ "ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА".

В нея той съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов. Подредени тематично и извадени от оригиналния им пропаганден контекст, фотографиите дешифрират ритуала по откриване на нови обекти. Издадена в дните преди парламентарните избори, това ще е първото представяне на книгата пред публика. Откриването на поп-ъп изложбата на 14 май ще е съпроводено с тържествена церемония по рязане на ленти с участието на публиката.

"Рязането на ленти е неразривна част от дейността на публичните фигури, колкото по-овластени са те, толкова повече режат.(...) В този смисъл ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА е разказ за ритуализирането на властта, и то на едноличната власт, граничеща (или съвпадаща) с култа към личността.“, пише Ралица Герасимова за книгата. Авторът акцентира върху баналността на политическата символика чрез монотонното повторение на трите действия на Вожда. Ритуалите се предават между поколенията в българската политика, както обичаите да посрещаш с хляб и сол и да поливаш с вода за късмет се пренасят от народните вярвания в съвремието.

"Книгата ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА ни подтиква към съпоставка между два елемента: един наличен образ, грижливо лъскан с носталгия от едни и с възмущение от други, и един отсъстващ образ, чиято визуална липса се замества с неговите думи. Цитатите от Бойко Борисов уплътняват действията на Тодор Живков. Ритуалът застава между Вожда и народа, който му поднася хляб, заедно с меда на народното послушание.“ пише Ирина Недева.

Именно народът е фокусът и на поп-ъп изложбата, която ще се открие на 14 май между 17:00 и 21:00 ч. Освен фрагменти от книгата, тя включва и непубликувани кадри, на които Никола Михов попада в архива на БТА. На 16 май, от 18:30 ч. Авторът ще разкаже за процеса по създаването на книгата и работата с архива.

ЗА АВТОРА:

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участва в редица фотографски изложби и фестивали, като: Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун (2018), Rencontres d‘Arles, Франция (2017). Първата му фотокнига "Forget Your Past – монументалните паметници от времето на комунизма” (изд. Жанет 45, 2012) е включена в селекцията "The Best Photobooks of the Year“ на British Journal of Photography. Втората му книга "Hello and Welcome to Paris” (2016) е номинирана за наградата Kassel Dummy Award (2016) на Фестивала за фотокниги в Касел, Германия.

Негови фотокниги са част от колекцията с фотокниги на Марин Пар в музея Тейт Модърн.

ЗА ПУК!:

ПУК! е платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница за фотокниги на български автори, създадена от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. ПУК! организира представяния на книги, разговори с артисти и изложби. Сред авторите гостували на ПУК! са: Ванеса Уиншип, Джордж Джорджиу, Жан-Мари Дона, Христина Ташева и Атанасов.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види