Снимка: Елица Кузманова

Галерия Doza с дебютен хореографски експеримент

Галерия Doza включи в годишния си календар дебютния пърформанс "Минус" на младата хореографка Неда Ружева – soма (на снимката горе). Спектакълът е подкрепен и от Национален фонд "Култура" по програма "Творчески инициативи".

Танцовият експеримент отбелязва началото на серия символични техно-жертвоприношения "Spring of Rite", вдъхновени от руската балетна пиеса "Пролетно Тайнство" (Rite of Spring) на емблематичния руски балетист Вацлав Нижински. Преди да бъде затворен в психиатрия през 1919 Нижински запечатва последните си размисли за бог, секса, войната и човешката природа в трагичен дневник. Впримчен във въртележка между личната си трагедия, любовта си към света, разочарованието си от хората и връзката си с Бог, Нижински живее в шизо-революционен делириум, че е пратеник от небесата, поставен на кръстопът: да спаси света или да го срине.

Цикълът "Spring of Rite" e посветен на технокултурата, опиянието и стремежа към превъзходство. "Често в субкултурите, свързани с електронна музика, намираме преплетени вярвания за алтернативна духовност и по-висше съзнание. Клубът се явява като светилище, което приютява полифония от космогонии и идоли, тялото – като призма, през която се пречупват митове", обяснява концепцията си Неда Ружева.

"Минус", както и всеки следващ пърформанс от серията, се лутат между традиция и съвремие, субективност и институция, зрелище и сбирка, делириум и трансцендент, докато игриво изследват начини да хипнотизират ума, чрез тялото и неговите възприятия.

Своето жертвоприношение изтанцува алтернативната представителка на руската танцова школа - Антонина Пушкарева-m3at

Снимка: Теодора Георгиева (mood.textures)

Всеки пърформанс от серията е вдъхновен от различен езически ритуал и "скроен“ според различен танцьор. "Минус" черпи вдъхновение от древната традиция на нестинарите и търси освобождение от вкоренената тъга чрез изпадане в състояние на транс. Съвременният градски човек е сам дори в танца. Изстиващи отношения и замръзнало чувство за общност превръщат нестинарския огън в сух лед.

Според soма "Spring of Rite" изследва не само технокултурата като възраждане на езическия ритуал, но и я романтизира като пролет на субективността, съпротива срещу безжизнената монокултура, която се пропива все по-бързо в забързаното битие. Съвсем наивен порив да се върне почитта към светогледа на всички малки богове, които ежедневно се разминават между бетон и жици.

Съвременният градски човек е сам дори в танца

Снимка: Теодора Георгиева (mood.textures)
 

Неда Ружева завършва хореография в департамента за ново танцово развитие (SNDO) на Академията за театър и танц, Амстердам. В създаването на спектакъла взимат участие още младата дизайнерката Александра Стойкова (Kool Kids Krue), както и утвърдените имена в съвременното изкуство – композиторът Стефан Христов (MiCR.B), също познат като Mr. Smiff, и светлинните дизайнери Виктор Георгиев и Калин Попов.

Отляво надясно – част от екипа на проекта – Ванеса Петкова, Александра Стойкова, Антонина Пушкарева и Неда Ружева – soма 

Проектът се реализира със съдействието на студио "Stream Dance" и студио "Flava House".

Doza е галерийно пространство, предоставящо платформа за различни художествени проекти с фокус върху съвременното изкуство. Галерията има за цел да представя интригуващи и иновативни проекти както от нововъзникващи артисти, така и от значими съвременни автори.

Пространството е подходящо за организиране на творчески ателиета, корпоративни събития, лекции и дискусии. Цената за наем зависи от естеството на събитието и се договаря индивидуално.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види