"Асен и пътешествениците в 100 Българии" от Елена Павлова

"Асен и пътешествениците в 100 Българии“ е най-новият роман от Елена Павлова. Забавен, вълнуващ, магичен, той ни въвлича в един нов и необикновен свят, който стъпва на основите на научната фантастика. Тук границите се размиват и ходът на историята не следва праволинейния си маршрут, а криволичи във времето, отразявайки някои от най-значимите събития, които са оформили облика на съвременна България. Благодарение на майсторското писане на Елена Павлова всеки читател получава униформа на четник и разхождайки се из познати и нови места, научава куп любопитни факти, които му помагат да опознае миналото на страната ни. А някъде между всички 100 Българии открива и най-ценните уроци – че е важно да заставаш на страната на доброто и справедливостта, никога да не изоставяш приятел в беда и винаги да намираш пътя към дома.

Асен е обикновено момче, което като всяко хлапе се вълнува за предстоящата ваканция. Но плановете му се объркват. Вместо да замине при леля си във Варна, се налага да остане в София и да посещава скучната занималня, на която е записан. Прекрачвайки прага на Читалището, Асен все още не знае, че пред него се открехва вратата към нов и вълнуващ свят. Всъщност много светове – цели 100 паралелни Българии!

Как ли би изглеждал животът, който познава Асен днес, ако Левски не е бил обесен; ако десантът на руснаците по време на Руско-турската война е бил неуспешен; ако Хитлер бе излязъл победител или ако цар Симеон II не е бил свален от власт? А ако футболният ни отбор през 1994 бе станал световен шампион?

Отговорите ще научи, докато пътува с четниците между паралелните Българии. А най-странното е, че самият Асен има специална дарба – да пътешества до най-отдалечените исторически краища на страната. Това уникално умение го въвлича в безброй опасни и забавни приключения, в които компания му правят верни приятели. И наред с правилата, от които четниците се ръководят, Асен ще разбере, че най-хубавото на цялото странстване е да се завърнеш у дома.

Представи си световете като асансьор в многоетажна сграда. Междината се движи между Българиите като... меж­ду етажите... – Tя облиза втората костилка и я пъхна в дру­гия си джоб. – ... между големи исторически събития, довели до сериозни разклонения. До ярки разлики.

За автора

Елена Павлова е автор на книги за малки и големи, а кариерата в писането й е дълга, широка и чудна също като Долната земя. Има 30 книги-игри зад гърба си, опитът й на преводач включва повече от 50 превода на романи от писатели като Стивън Кинг и Айзък Азимов, а списъкът с наградите й сме поместили с голямо усилие в края на настоящата книга. С хитовите си книги "Камен и пиратите от 5 г“ и "Приключение в Долната земя“ Елена Павлова доказа, че е майстор в писането на съвременни приключения за деца. "Асен и пътешествениците в 100 Българии“ ще омагьоса младите читатели с интересни факти (и измислици) от историята на България, дори да не са фенове на четенето на книги от задължителния списък.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види