Moving Images / Moving Bodies: видеоарт по двойки от България и Германия

Най-голямата германска платформа за видеоизкуство blinkvideo се превръща във виртуален домакин на програмата от видеа, разговори и дискусии, неминуемо повлияни от извънредната година, в която живеем. Видеотворбите, селектирани от германския куратор Лудвиг Зайфарт, са част от дългосрочния проект на Гьоте-институт “Moving Images Bulgaria-Germany”, предвиждащ изложба с видеоизкуство в София през 2021 г.

Moving Images / Moving Bodies

Поредица от онлайн прожекциии разговори с артисти

Евамария Шалер, Камен Стоянов, Стела Геперт, Боряна Петкова, Тебохо Едкинс, Надежда Олег Ляхова, Кирстин Буркхард и Севда Семер

Куратор: Лудвиг Зайфарт

декември 2020 – февруари 2021

част от проекта на Гьоте-институт “Moving Images Bulgaria-Germany“

онлайн на: https://blinkvideo.de/movingbodies/

 

Програма на прожекциите

- от 4.12.2020Евамария Шалер (Германия) х Камен Стоянов (България/Австрия); - от 17.12.2020Стела Геперт (Германия) х Боряна Петкова (България/Франция); - от 07.01.2021 Тебохо Едкинс (Германия) х Надежда Олег Ляхова (България); - от 21.01.2020 Кирстин Буркхард (Германия) х Севда Семер (България).

Планираната от Гьоте-институт за ноември 2020 изложба в София с видео прожекции и инсталации, пъформанси, разговори и дискусии трябваше да се отложи заради пандемичната обстановка. И докато очакваме тя да се материализира във физическото пространство, в последния месец на необикновената 2020-та година, имаме възможност да гледаме разнообразната онлайн-програма “Moving Images / Moving Bodies”, представяща видеотворби от България и Германия, селектирани от германския куратор Лудвиг Зайфарт и представени по двойки, за да се покаже общото помежду им.

В програмата са включени общо осем видеотворби на българските артисти Камен Стоянов, Боряна Петкова, Надежда Олег Ляхова и Севда Семер и на германските артисти Евамария Шалер, Стела Геперт, Тебохо Едкинс и Кирстин Буркхард. Представените произведения рефлектират около темите за човешкото тяло, съжителството на различни идентичности и изследването на междучовешките отношения. "Заниманието с човешкото тяло, в това число и изследването на междучовешките отношения, все така е централна тема във видеоизкуството или в изкуството на движещия се образ. Това онагледяват примери от актуалната арт сцена в България и Германия“, допълва кураторът на програмата Лудвиг Зайфарт.

Всички видеа ще бъдат налични на blinkvideo.de до 31.01.2021. Подробности за програмата "Moving Images / Moving Bodies" ще откриете на страницата на Гьоте-институт и в събитието във Facebook. Пълния кураторски текст на Лудвиг Зайфарт можете да намерите тук. Селекцията с филми можете да гледате безплатно тук.

Паралелно с това на blinkvideo, една от най-големите международни професионални платформи за видеоизкуство, може да се види също така куратираната от Калин Серапионов и Красимир Терзиев онлайн програма ShootingGhosts, която предлага поглед към видеоизкуството от България. Тя е съпътствана от пространно есе на двамата куратори и художници, както и текстове към отделните филми. В допълнение Юлия Зьокеланд, една от създателките на платформата blinkvideo, ще представи куратирана от нея международна програма на тема "MovingImages / MovingBodies".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види