INTERNATIONAL PORTRAIT FILM FESTIVAL. В дълбочините на контурите

На 15 ноември, в 19:00, в Дом на киното в София, фестивалът ще бъде открит, разкрит и напълно разобличен - с няколко думи за идеите, подкрепата и заедността. Първото издание ще прекрачи в реалността с филм от Официалната селекция, избран да бъде Филм Посвещение на IPFF за 2020 година. Името на продукцията е Feeling Through, а сюжетът ни кани в една уж обикновена нощ, а после излиза и извън екрана, защото посланието му е по-голямо и трябва да бъде чуто по-далеч. Feeling Through е портрет на двама човеци, на случайната среща между тях и на потенциала на всички ни да се вглеждаме и вслушваме по-внимателно, по-топло. Филмът посвещаваме на общността на глухонемите и слепите хора, с вярата, че можем да й отдадем още много внимание, както и да научим безценни уроци от членовете й. Ще имаме възможността да се срещнем и с режисьора на филма, Дъг Роланд, благодарение на специалното му видео обръщение.  

Още две вълнуващи прожекции ни очакват в Дом на киното на 16 ноември - портретите на едно смешно недоразумение, на един пуловер, на няколко бъчви и бъчвари от Шотландия, и на намерилите (или не толкова) призванието си родители.

На 17 и 18 ноември ще обитаваме Кино Влайкова и ще се потопим в разноликите контури на още три филмови сета: ще се заслушаме в радио и ще надникнем през щори, ще пътуваме до Париж, до далечни бразилски пейзажи, улици в Конго, ще се запознаем с артист и неговото празно-пълно творческо студио.

Щастливи сме, че в Официалната селекцията на IPFF можем да прегърнем и три български филма.

Think Freedom: Freedom is a State of Mind на Давид Джамбазов е за свободата и възможните пътища към нея. Един близък портрет на Райнер Адам и неговия широк поглед към хоризонта. My Gypsy Road на Вилма Карталска и A Monologue in the Intermission на Петър Вълчев ни водят към две вдъхновяващи жени и техните сценични и лични светове.

 

На 18 ноември, в 19:00 ч., в Кино Влайкова, с много вълнение ще съобщими филмите победители във всяка категория: филмов портрет, филмов автопортрет, колективен портрет, алтернативен портрет и портрет в движение. Отличените творби са избрани от седемчленно жури от професионалисти от различни краища на земното кълбо, работещи в интересни направления на културата и визуалните изкуства.

Фестивалният ни път ще продължи на юг, защото в Пловдив ни предстои спирка в артистичната атмосфера на Клуб Фарго - четвъртък19.11. Заедно с приятели, съмишленици и зрители ще гледаме късо кино, но и ще поговорим за него. На следващия ден - 20 ноември, ще бъдем в Лъки Дом на киното за две богати прожекции на филми от Официалната селекция, сред които можем да откроим портретите на скръбта на един баща, на депресията като явление на вътрешния човешки свят и на една камера, запечатала безброй щастливи мигове.

Първото издание на IPFF ще завърши при морето, във Варна, на 23 и 24 ноември с четири финални прожекции в красивата кинозала "Дарзалас“ на хотел Рослин Димят. Там ще поставим и специален акцент на танцови филми и развиващото се скрийнденс поле.

Ще нанесем и цветен щрих впортрета на IPFF с много специалния майсторски клас "Преодоляване на пропастта: Аудиовизуалното есе в съвременната медийна сфера“с водещ Шант Байрамян. Той ще разгледа практиката и онтологията на аудиовизуалното есе, превеждайки ни през неговото интересно съществуване в областите на филмознанието и филмовата критика. Ще бъде стимулиращо преживяване, което ще се опита да отговори на важни въпроси: защо академичната сфера разчита предимно на вербалното, за да анализира аудиовизуалното? Кое видео е аудиовизуално есе и кое само прилича на такова? Какъв е смисълът на този формат? 

Фантастичната млада платформа Cinenso.com, специализираща в дигитализирането на филмови събития, ще бъде домакин на IPFF в приключението, наречено онлайн фестивал. Освен Официалната селекция, ще могат да бъдат видяни и проекти, които отличихме като странни и незабравими находки, разделени в две селекции: For the peculiar-eyed Selection и Thrilling Impressions Selection.

Част от съпътстващата програма на първото издание на IPFF, ще бъде и отворен виртуален дискусионен панел с участието на режисьори на селектираните филми. Надяваме се той да се превърне в платформа за представяне на различни гледни точки към портретния филм, късометражното кино и фестивалния живот на кинопроизведенията.

ПРОГРАМА:

София

15 ноември | 19:00 | Дом на киното - Откриване на фестивала с Филм Посвещение и прожекция на филми от Официалната селекция

16 ноември | 16:00 |  SOHO Sofia - "Преодоляване на пропастта: Аудиовизуалното есе в  съвременната медийна сфера“ - майсторски клас с водещ Шант Байрамян

16 ноември | 17:00 и 19:00 | Дом на киното - Официална селекция - прожекции

17 ноември | 17:00 | Кино Влайкова - Мини прожекция на филми от Официалната селекция и отворена дискусия “Какво e портретният филм?”

17 ноември | 19:00 | Кино Влайкова - Официална селекция - прожекция

18 ноември | 19:00 |  Кино Влайкова - Официална селекция - прожекции и събитие за обявяване на наградените филми

Пловдив

19 ноември | 19:00 | клуб "Фарго“ - Официална селекция - прожекции

20 ноември | 17:00 и 19:00 | Lucky Дом на киното - Официална селекция - прожекции

Варна

23, 24  ноември | 17:00 и 19:00 | зала Дарзалас- Rosslyn Dimyat Hotel - Официална селекция - прожекции

Онлайн

17-25 ноември - Виртуални прожекции в платформата за фестивално кино Cinenso.com

21 ноември - Дискусионен панел, посветен на портретните филми в контекста на късото кино и живота им в кинофестивалите

Всички епидемиологични мерки ще бъдат строго спазвани по време на събитията от програмата.

 

Билети за фестивала могат да бъдат закупени на местата на прожекциите, както и в мрежата EPAYGO.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види