2020 COVISUAL. Изложба на Ивана Стоичкова

2020 COVISUAL e интимна изложба – серия от дигитални рисунки, които Ивана Стоичкова е създавала всяка вечер на своя телефон и публикувала всеки ден в продължение на 29 седмици. Ритуал, който приканва зрителя към двойствена игра с въображението. Към доброволно връщане назад във времето, в което авторът е заключил образ – на чувство, мисъл, сън.

Първата самостоятелна изложба на Ивана Стоичкова се появява в момент, в който светът е приел нова форма на съществуване, но точно в преходната същност на реалността ние най-добре виждаме това, което сме. В това наложено самовглеждане авторката прави опит да преосмисли последните няколко месеца, в които един вирус трансформира ежедневието и рутината на милиони хора. Бързите рисунки и интимните текстове към тях са мизансцен, наситен със смесени и нееднозначни емоции, някои гневни, други тревожни, с леки нотки на сантименталност и носталгичност.

Тук бяхме и все още до голяма степен сме сами. Буквално и не. Отделени. Отчуждени. Изведени насилствено в страни от зоната на комфорт. Подложени на тест в своята адаптивност и устойчивост на мисълта.

Поглеждаме навътре в себе си. Искаме да споделяме. Жадни сме. Изолацията ни тласка едни към други. Дните минават. Календарно и бавно. Събитията са повече лични отколкото социални. Болка. Страх. Радост. Любов. Всеки ден. Аз. Ти. Ние.

Проектът е своеобразно изследване на времето, в което всеки един от нас може да се припознае.

Ивана Стоичкова е родена в София през 1980 година. Завършва операторско майсторство в Колеж по екранни изкуства и графичен дизайн в НБУ.

Участвала е в колективни изложби през годините с акрилни картини както и с мебели на Sofia Design Week, One Design Week, Mikser Festival и др.

05 ноември - 12 ноември

Откриване: 05 ноември, четвъртък 18:00 - 21:00 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види