Яжте сами, избягвайте пиковите часове: Китайците предпазливо се връщат на работа

Дейвид Къртън, Стела Цю и Хуейчжун У от Ройтерс

Китай постепенно се връща към работа, макар и с неравномерни крачки, след повече от месец на прекъсване заради коронавируса, когато много фабрики функционираха с под половината от капацитета си, а служителите в офиси избягваха колегите си. Намалява броят на нови случаи на вируса, регистрирани извън провинция Хубей - епицентъра на епидемията, - и по-голямата част на Китай вече измества вниманието си към връщането към бизнеса. Вече 21 от 31 континентални провинции са снижили нивата на извънредните мерки срещу коронавируса.

Ян Лу, която работи в отдела за продажби в компания за сигурност в южния град Шънчжън, казва, че в нейния офис около 300 човека са се върнали на работа, но тя се опитва да стои далеч от хора. "Идвам в офиса преди останалите и си тръгвам късно", казва тя.

Отново са отворени около 80 на сто от ресторантите и търговските центрове в големи градове като Пекин и Гуанчжоу, обяви в четвъртък онлайн търсачката Байду, но посещаемостта в ресторанти и молове е слаба. Над 90 на сто от предприятията в голямата южна провинция Гуандун са подновили работа във вторник, съобщиха държавни медии. Картината все още е разнообразна, в зависимост от мястото и типа на предприятията.

Въпреки твърденията на правителството от петък, че 60 процента от логистичните фирми в цял Китай отново работят, анализи на брокерската компания "Номура" свидетелстват, че към 1 март само 44 на сто от предприятията в сектора, който бе пряко засегнат от епидемията, са на крака и работят, което е повече от 37,7 на сто седмица по-рано.

"Да се отвори отново една фабрика е лесно. Всичко, което трябва да направите, е да сложите охрана и да наемете няколко чистачки, и сте напълно готов", заяви представител на властите в град Вънчжоу, пожелал да запази анононимност поради деликатността на въпроса. "Но възобновяването на производството е съвсем друга работа", каза той и отбеляза, че пазарното търсене, наличието на работници и намирането на адекватни доставки на защитни екипировки като маски са истинските предизвикателства.

Работодателите също се опасяват от инфекция на работното място. "Ако някой даде положителна проба за вируса, всички наети лица трябва да бъдат поставени под карантина и през това време трябва да им плащате. Това не е честна търговия", казва представителят.

НЕ МЕ СРЕЩАЙ ПРИ ОХЛАДИТЕЛЯ ЗА ВОДА

"Белите якички" започва да се връщат в офисите, но мнозина от тях не са склонни към социални контакти. На работните места са редуцирани контактите през обедните почивки, а в офис сградите е ограничаван броят на хората в асансьорите. В по-голямата част на Пекин е разрешено офисите да оперират до 50 на сто от капацитета си и само до 30 на сто в квартала Дунчън.

Един административен служител в училище в Шанхай каза, че му е било наредено да изяжда обяда си сам на своето бюро и всеки ден да докладва на отдела за човешки ресурси за всички хора, с които е бил в "близък контакт". Училищата в този град все още са затворени.

Мнозина изобщо не се връщат в офисите си. Служител в "УиУърк" (WeWork), който няма право да говори с медии, заяви, че само 10-20 на сто от служителите в осемте офиса на компанията в Шънчжън са се върнали на работа след избухването на епидемията. Говорител на компанията каза, че безопасността е неин приоритет, но не коментира броя на завърналите се на работа.

Ричард Крагс, ръководител на базираната в Шънчжън кетерингова компания "Ном Ном", пресметна, че на работа са се върнали около 30-40 на сто от работниците във фабриките, които тя обслужва в провинция Гуандун, и казва, че бизнесът има спад от 80 процента спрямо предната година. Преди епидемията "Ном Ном" е раздавала до един милион блюда месечно за фабрики, училища и офиси из провинцията.

Местните власти оказват финансова подкрепа на предприятията, за да могат да оцелеят. В южния град Чжухай на компаниите се отпускат по 500 юана (72 долара) за всеки новонает служител, а на компаниите се изплащат по 80 юана дневно (11,5 долара) обезщетение за всеки техен служител, който е още в изолация в провинция Хубей.

Фу Жуняо каза, че работниците в неговата фабрика в източната провинция Чжъцзян, производител на празнично осветление, били чули, че правителството отпуска по 2000 юана (288 долара) на човек. Той каза, че не е получавал такива облаги и че не знае как да кандидатства за тях. Досега само 10 на сто от персонала му се е върнал на работа. "Те казват: ти нали ще дадеш тези пари на нас? Мислят си, ако дадеш първо на нас, тогава ще дойдем". 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види