Снимка: Camila Cordeiro

Когато абортът е неуспешен

Роуз прави аборт преди година. Причините не иска да сподели – твърде лични са. Но след като решава да прекрати бременността си, трябва да избере дали иска медикаментозен или хирургически аборт. В първия случай взимаш хапче, а във втория – се подлагаш на далеч по-сериозна и инвазивна процедура. Поради липса на време и желание да разбере подробностите, Роуз избира хапчетата, защото й се струва далеч по-лесен и безболезнен вариант.

Сестрата в болницата обяснява, че ранните медикаментозни аборти са най-ефективни, ако хапчетата се приемат през интервал от 24 и 48 часа. "Взех първото хапче и се върнах два дни по-късно, за да завърша процедурата, която включваше поставяне на "втората част“ във вагината ми. Усещах го като акт на насилие. Спомням си как обикалях чакалнята и се свивах в ръцете на майка ми. Плачех от гняв, какъвто не бях изпитвала от дете. От клиниката ми казаха, че спонтанният аборт може да започне всеки момент – от мига на прием на лекарството до две седмици след това. Приключва в рамките на ден и може да има последващи спазми до седмица. При неразположение ме посъветваха да взема обезболяващи.“

След четири часа Роуз изпитва непозната болка между долната част на гръбнака и корема. Тялото й минава през истинска агония – контракции, повръщане, кървене... През цялото време до нея е майка й.

Вярвайки, че най-лошото е минало, след седмица Роуз се връща на работа, но след като контракциите продължават, тя посещава доктор с молба за по-силни обезболяващи. Лекарят я насочва обратно към специализираната клиника, където след часове родилни болки сред други бременни следва ехограф, който установява, че абортът не е бил успешен, или по-точно – "непълен“. Неуспешен – когато хапчетата не са провокирали аборт. Непълен – когато процесът започва, но тялото не успява да изхвърли плода.

Три дни по-късно Роуз има час за оперативна намеса.

"Това изпитание ме остави емоционално и физически опустошена.“

Както при всеки друг въпрос, свързан със здравето на жените, абортът - какво представлява, как се усеща, как протича при различните хора - е тема, по която нашето общество е изключително невежо. Вместо да използваме енергия и ресурси за разпространяване на ценни знания и опит, които биха могли да помогнат на жените за информиран избор, често се оказваме ангажирани от морални дебати в социалните мрежи. Това отклонява най-важните въпроси. Харесва ли ви или не - жените правят аборти, независимо дали са подкрепени от юридическа, морална или медицинска гледна точка. Следователно – достъпът на жените до честна и подробна информация остава единствено проблем, свързан с общественото здраве.

Една от четири жени ще прекрати бременност през живота си. 9 от 10 аборта през 2018 г. се правят преди 13-та седмица, когато и процедурата е най-ефективна. От тях 70 процента са провокирани от медикаменти. От тях - 95 процента са "успешни“.  

Проблемът е, че както при всичко, свързано с репродуктивното здраве, опитът на една жена може да се различава значително от този на другите и дори един и същи човек може да реагира на сходни процедури коренно различно в отделни случаи.

Има жени, които получават контракции след кихане и други, които минават през секцио след 72 часа в предродилна зала. Има жени, които нямат болки по време на цикъл, и други, които са нетрудоспособни по 4 дни в месеца. Телата на жените са много сложни и затова грижата и информацията трябва да бъдат приоритет на здравната система.

След като се подлага на медикаментозен аборт в 9-тата седмица, Зоуи Бийти, журналист на свободна практика, се отправя към дома си, за да изчака "началото“. Седмица по-късно все още не се случва абсолютно нищо, но тя не може да се върне на работа поради страх от спонтанен аборт. От клиниката отказват преглед, защото срокът от две седмици не е изтекъл.

"Беше толкова отчайващо.“, разказва Зоуи. "Знаех, че все още съм бременна, усещах го вътре в себе си, но никой не ме взимаше насериозно. Никога не бях чувала за "неуспешни“ аборти, а когато търсех информация в Гугъл, намирах само псевдорелигиозни глупости, които ми казваха, че е "знак", че трябва да задържа бебето, което беше твърде безполезно.“ Зоуи записва час за операция в 11-та седмица и прекратява бременността си. 

Неуспешните аборти могат да нанесат сериозна психологическа травма. В някои случаи кървенето започва след приема на лекарствата, но самата бременност продължава.

"Не съжалявам нито за секунда за решението си. Това беше правилното нещо, както за мен, така и за потенциалното дете.“, казва Зоуи.

Абортът е безопасна медицинска процедура и голяма част от жените, които минават през това, ще имат малки, и дори никакви, усложнения. Но информацията е важна – защото, след като решението е взето, жената трябва да бъде подготвена какво да очаква, а не да се сблъсква с всичко по време на самия процес. Единственият начин за това е да говорим честно и открито.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види