Снимка: Ali Abdul Hassan

Багдад не бърза да гони американските войски

Игор Субботин, в. "Независимая газета"

И. д. премиер на Ирак Адел Абдел Махди се обявява против искането войските на САЩ да напуснат страната му. То беше отправено от част от иракския парламент, след като при американски удар край багдадското летище бе убит Касем Солеймани, командващ силите "Ал Кудс" от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция. Според източници на западния печат и. д. министър-председателят непублично настоява американското присъствие да се запази, при все че в изявленията си подкрепя парламентаристите.

Махди търси начин американските военни да запазят позициите си в Ирак. Това заявяват източници на "Ал Монитор" от президентската администрация в САЩ, работещи по иракското направление. Същевременно и. д. премиер публично се опитва да успокои водачите на местната шиитска общност, настояли в ултимативна форма изпълнителната власт да сложи край на американското военно присъствие след удара на ВВС на САЩ по Солеймани край Багдад, поставил фактически под въпрос суверенитета на страната. Махди се стреми да не навреди на имиджа си. "Той не иска да си тръгнем", цитира "Ал Монитор" неназован представител на Белия дом.

Временният министър-председател е принуден публично да говори, че Ирак трябва "да се освободи" от американците - но той чудесно схваща, че страната все още е застрашена от групировката "Ислямска държава", обаче няма възможност да се брани самостоятелно, посочват събеседници на "Ал Монитор" от администрацията на президента на САЩ.

Махди "е подложен на силен натиск - заяви парламентаристката Рехан Хана Аюб от външнополитическата комисия в законодателния орган. - Всички данни и отчети сочат, че Ирак не е готов икономически, финансово или във военен план да се изправи срещу ИД и други престъпни елементи." Призив да се сложи край на чуждестранното присъствие в Ирак бе отправен по-специално в резолюция, приета от парламента на 5 януари. Документът гласи, че трябва да бъде спряна дейността на международната антитерористична коалиция на територията на Ирак, тъй като борбата срещу ИД според парламентаристите вече приключва. Резолюцията бе най-вече отговор на операцията за "ликвидиране" на Солеймани. Трудно е обаче да наречем документа задължаващ - формално той има характер на препоръка. Нещо повече, в подкрепа на резолюцията гласуваха само част от депутатите, представляващи главно шиитската общност.

Властите на САЩ заявяват, че по принцип биха желали да изтеглят американските войски от Ирак, но само при условия, които сметнат за приемливи. Така се изказа в ефира на телевизия "Фокс нюз" съветникът по националната сигурност в Белия дом Робърт О'Брайън. "Резолюцията (на парламента в Ирак, бел. на изданието) няма обвързваща сила, тя бе приета само от група законодатели шиити. Сунитите и кюрдите я бойкотираха - посочи О'Брайън. - При всяко положение нашата цел също е да напуснем Ирак. Президентът каза, че искаме да си тръгнем от Близкия изток. Но трябва да си тръгнем, поставяйки условията сами, да си тръгнем по такъв начин, че ИД да бъде унищожена изцяло."

Не е изключено Махди да предложи някакъв механизъм, който би съдействал всички страни да останат доволни. В разговор по телефона с шефа на Държавния департамент Майк Помпейо на 10 януари и. д. иракски премиер "настоя държавният секретар да изпрати в Ирак американски представители с цел да се разработи механизъм за изпълнение на резолюцията на Съвета на представителите в Ирак за безопасно изтегляне на силите от територията на страната". Махди обърна внимание, че "американски сили се прехвърлят на територията на Ирак, а безпилотни летателни апарати на САЩ прелитат през иракското въздушно пространство без разрешение от иракското правителство, нарушавайки сключените договорености".

На този фон в Ирак продължават уличните акции с лозунги против намесата както на Иран, така и на САЩ. Протести разтърсват страната от есента. "Социалните вълнения в Ирак бяха в контраст с обективните данни за ръст на иракската икономика през 2019 г. - посочи пред "Независимая газета" Антон Мардасов, експерт от Руския съвет по международните въпроси. - Нищо чудно, че примерно Иран, макар че извлича ползи от днешната ситуация и се опитва да пренасочи протестния потенциал към САЩ, поначало бе против изпращането в оставка на кабинета Махди и против исканията на протестиращите, които правителството физически нямаше как да изпълни в кратък срок заради бюджетния дефицит, скачащите цени на петрола и проблемите с реализирането на програмите за социална помощ, както и с вътрешно разселените лица."

По думите на аналитика лидерите на шиитската военнополитическа организация Хашд аш Шааби, вградени с усилията на споменатия вече Солеймани в държавните структури на Ирак, не искат да губят контрол върху милициите, за да може по-късно да ги използват в междуфракционните борби. "Оттук идват и опитите да се натрапят като необходими за запазване суверенитета на Ирак, разигравайки картата с искане за изтегляне на американските войски и с предложения за помощ при евентуален конфликт между Багдад и Ербил", изтъква Мардасов. Според експерта здравомислещите иракски политици и религиозни лидери непублично ще се противят срещу натиска на проиранските сили, разбирайки, че след време американците сами ще оптимизират присъствието си в Ирак. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види