Снимка: Hazem Ahmed

Либийските съперници са в Москва, за да подпишат условията по прекратяването на огъня

Максим Попов и Имед Ламлум от Франс прес

Двамата лидери на воюващите лагери в Либия са днес в Москва за подписване на официално споразумение за вече влязлото в сила прекратяване на огъня на фона на "дипломатически балет" с цел да не се допусне конфликтът да излезе извън контрол.

Лидерът на признатото от ООН Правителство на националното съгласие (GNA) Файез Сарадж и "силния човек" в Източна Либия маршал Халифа Хафтар, чиито войски повече от девет месеца водят сражения в подстъпите на Триполи, се срещат в руската столица, което е знак за растящото влияние на Москва по този трънлив проблем.

На срещата освен руските министри на външните работи и на отбраната Сергей Лавров и Сергей Шойгу ще присъстват и турските им колеги Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар. Анкара подкрепя Сарадж, включително с изпращане на свои войски, а Москва, въпреки че отрича, е заподозряна, че помага на Хафтар с оръжия, пари и наемници.

"Днес в Москва са предвидени междулибийски контакти под егидата на руските и турски министри. Предвидено е участието на Сарадж, Хафтар и представители на други либийски страни", съобщи руската дипломация, циитрана от руските осведомителни агенции.

Москва обаче не уточни дали ще има физическа среща между двамата съперници.

Халифа Хафтар ще е придружен от съюзника си Агила Салех, председател на парламента в Източна Либия. Със Сарадж е очаква председателят на Генералния народен конгрес в Триполи Халед Мешри.

В кратко телевизионно обръщение Файез Сарадж призова либийците "да обърнат страницата на миналото, да отхвърлят раздорите и да затегнат редиците, за да се устремят към стабилността и мира".

Като знак за нарастващата им тежест в либийския хаос и въпреки съперничеството им на терена, президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган обявиха на 8 януари прекратяване на огъня, което влезе в сила вчера.

Това примирие трябва да послужи за въведение към конференция за Либия в Берлин под егидата на ООН този месец. Германската канцлерка Ангела Меркел впрочем беше в събота в Москва за преговори по този въпрос с руския президент, който също така води телефонни разговори с арабски и европейски ръководители.

Тази конференция трябва да доведе до начало на политически диалог, който да е в състояние да реши тази гражданска война.

Вчера се чу стрелба с леки оръжия южно от Триполи, но на фронтовата линия беше относително спокойно.

Предвид военното включване на Турция в Либия, подозренията за присъствие на руски наемници и съществуването на множество въоръжени групировки, сред които джихадистки милиции, контрабандисти на оръжие и трафиканти на мигранти, международната общност се опасява, че либийският конфликт ще се разрасне извън страната и ще излезе от контрол.

Подобно на Сирия, където разбирателството им позволи да се превърнат в жандарми на конфликта, въпреки че поддържат противоположни лагери, Москва и Анкара, при безсилието на западните сили, се наложиха като незаобиколимите посредници в Либия, която е затънала в хаос от 2011 г.

Прекратяването на огъня бе приветствано от ЕС, САЩ, ООН и Арабската лига.

Европа по-специално се опасява Либия да не се превърне във втора Сирия. Тя иска и да намали миграционния натиск по границите си, след като през последните години прие стотици хиляди мигранти от Либия и Сирия. Този наплив постави на изпитание солидарността в ЕС и допринесе за възход на популистите.

Според Москва европейците и американците са в голяма степен отговорни за конфликта в тази богата на петрол страна, защото с бомбардировките на НАТО оказаха военна подкрепа на бунтовниците, които свалиха и убиха полковник Муамар Кадафи през 2011 г.

От началото на настъплението на силите на Хафтар към Триполи са убити над 280 цивилни, както и около 2000 бойци по данни на ООН. Изселени са близо 150 000 либийци.

Илюстрирайки още веднъж влиянието си в Сирия, руснаците и турците се договориха и за прекратяване на огъня, също влизащо в сила от вчера, в провинция Идлиб, последния бастион на джихадистите и бунтовниците в Сирия.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види