Снимка: L. Fueger

Коалиционният договор между десни и Зелени в Австрия - "най-доброто от два свята"

Съчетаване на "най-доброто от два свята": австриецът Себастиан Курц непрестанно повтаря тази формулировка, за да опише коалиционния договор, който консервативната му партия сключи с еколозите.

Новото правителство на десницата и Зелените, което встъпва в длъжност днес, си е поставило амбициозни цели за подобряване на климатичния баланс на страната и ще следва твърда линия към имиграцията според Курц.

Ето някои основни моменти от управленската му програма:

Въглеродна неутралност до 2040 г.

Австрийското правителство иска да се представи по-добре, отколкото в заложената цел в неотдавна приетото споразумение между страните от ЕС да се постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

Въглеродна неутралност означава дадена страна да не излъчва повече парникови газове, които предизвикват глобалното затопляне, отколкото поглъща, например чрез гори, почви и океани.

В Европа Норвегия, Финландия и Швеция вече са си поставили за цел да постигнат въглеродна неутралност преди 2050 г.

Ахилесовата пета на Австрия са именно емисиите й на въглероден диоксид, особено свързаните с транспорта. Между 1990 и 2017 г. Австрия и още пет други страни от ЕС са били единствените, чиито емисии парникови газове са нараснали, а за целия ЕС тези емисии са спаднали с 22 процента.

Експертите приветстват климатичните амбиции на новото правителство, но изтъкват мащабите на усилието, което трябва да се положи.

По-зелен транспорт, жилища и енергетика

Докато Зелените и много специалисти призоваваха да се въведе австрийски данък върху емисиите въглероден диоксид, какъвто съществува в много страни от ЕС, включително Германия, консерваторите отложиха тази мярка. Работна група ще проучи въпроса от 2022 г.

Коалиционният договор затова пък предвижда силно увеличение на таксата "климат" върху самолетните билети, която ще стане 12 евро за полетите на малко и средно разстояние (сега тя е съответно 3,5 и 7,5 евро).

За по-екологичен пътен и железопътен транспорт правителството иска да създаде карта за по 3 евро на ден, която ще позволи да се ползва общественият транспорт в цяла Австрия, да увеличи дела на придвижванията с велосипед от 6 на 13 процента и да накара всички нови таксита, превозни средства под наем и общественият автопарк да ползват екологични енергоносители.

Целта е също до 2030 г. да се ползват 100 процента възобновяеми енергоизточници, да се забрани отопляването с петрол или въглища за частни лица и ползването на газови печки в новите жилища. 

Растеж, бюджет и околна среда

В една благоденстваща страна, чиято динамична икономика се опира на здрава мрежа от малки и средни предприятия, австрийското правителство залага на принципа, че растежът не е враг на околната среда.

"Инвестициите в обществения транспорт или защитата на климата ще стимулират икономическата дейност", твърди Себастиан Курц.

Икономисти обаче подчертават, че ще е трудно да се намери бюджетният баланс за различни инвестиционни пера в полза на климата при положение, че консерваторите искат да продължат да намаляват данъците, което е един от политическите приоритети на младия канцлер. Заложени са намаления на данъка върху дохода и на корпоративния данък.

Имиграция срещу прозрачност

Консервативната Австрийска народна партия смята, че е наложила твърдата си линия по въпросите на имиграцията и сигурността. Еколозите пък заявяват, че авторите на амбициозен раздел за подобряване на прозрачността в обществения живот.

Десницата на Себастиан Курц настоява за две емблематични мерки: забрана на носенето на було в училище за девойки до 14-годишна възраст и създаване на механизъм за предварително задържане на лица, които са смятани за опасни.

Понятието за национално предимство за австрийци за сметка на неавстрийски граждани, което беше вдъхновило множество проекти на предишното правителство на Курц с крайната десница, изцяло отсъства в новата управленска програма.

Сред мерките за подобряване на прозрачността в страна, която неотдавна бе разтърсена от множество скандали, са засилване на правомощията на Сметната палата и право на достъп до административни документи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види