Снимка: Mariusz Prusaczyk

Полша е "центърът на тежестта" на войските на САЩ в Европа

САЩ са разположили войници на източния фланг на НАТО срещу Русия

Полша вече е "центърът на тежестта" на американските войски в Европа, заяви във Варшава високопоставен американски военен, цитиран от Франс прес.

Генерал Бен Ходжис, командващ американските сухопътни сили в Европа, каза в полската столица, че страната "се е превърнала за Съединените щати в центъра на тежестта за всичко, което правим в областта на възпирането".

САЩ са разположили войници на източния фланг на НАТО срещу Русия, отбелязва Франс прес.

"Стотици американски военни тренират всеки ден на различни места в цяла Полша, заради толкова важното местоположение на страната", каза генерал Ходжис. Той увери, че страната играе "лидерска роля" в НАТО.

През май американската армия създаде нов щаб в Полша, който отговаря за около 6-те хиляди нейни войници, участващи от началото на годината в операции на Алианса и САЩ в Източна Европа, припомня Франс прес. Това разгръщане, едно от най-големите за американските въоръжени сили в Европа след края на Студената война, има за цел да успокои съюзниците в най-източната част на континента, които се безпокоят от честите руски военни маневри близо до техните граници и от конфликта в Украйна.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види