Хайде на панаир

Идва Коледа. За нашето коледно настроение ще допринесе и 47-мото издание на Софийския международен панаир на книгата. По пъстрите щандове на българските издателства отново в Националния дворец на културата от 10 до 15 декември ще бъде нашата литературна Коледа! Там ще намерите книги, които сте пропуснали, книги за които са ви говорили и препоръчвали, книги, за които сте прочели мнения и са ви направили впечатление, както и книги, които сега ще откриете. Ще си позволя да ви направя няколко предложения-насоки за книги, които са предмет на моето внимание и любопитство.

"КЪДЕТО ПЕЯТ РАЦИТЕ“ от Дилия Оуенс се очертава като един от фаворитите на тази година. Тя е една от най-четените и най-търсени книга в "Амазон", с високи продажби и у нас. Този роман ще ви увлече с красивата поетична история, с лекия си изчистен стил, с интересната си фабула с неочаквани обрати и с трогателния образ на малката, но силна Кая.

Фазил Искандер е писател, номиниран за Нобелова награда. Прочетете неговата "СТАРАТА КЪЩА ПОД КИПАРИСА“, за да се насладите на сладкодумния източен изказ на автора, искрящия му, но лиричен хумор през сълзи. За да попаднете в знойни дни и нощи с дъх на лято, ще обикнете героите, подвластни на времето не между старото и новото, а между новото и вечното.

"НЕУТЕШИМИТЕ“ е най-дръзкият, най-експериментален и сложен роман на Нобеловия лауреат за литература Казуо Ишигуро, програмна творба от края на ХХ в., в която писателят прибягва до похватите на абсурдизма и на потока на съзнанието, за да разкрие безпътицата на съвременния човек, задънената улица, в която се е превърнал човешкият жребий.

Новата книга на автора на "Мозайка от убийства“ Антъни Хоровиц е "ПРИСЪДАТА Е СМЪРТ“. Жестоко убийство, измами и един детектив, който разкрива чужди тайни и крие своите. И Антъни Хоровиц, отново в ролята на недоумяващ любител на загадките в собствения си роман.

 

"НОРМАЛНИ ХОРА“ на Сали Руни е слънчева и проницателна, непресторена, но пълна с мъдрост и сила на чувствата книга. Какво е да си млад и влюбен в наши дни? Книгата засяга и класови проблеми и политика, изпълнена е с блестящи, остроумен диалог.

 

Мария Степанова е руска поетеса и писателка. На нашия пазар е представена с "В ПАМЕТ НА ПАМЕТТА“ – философски роман-есе, богата и завладяваща книга, носител на най-престижните литературни руски награди. Авторката е призовала мъртвите за свои съавтори. Интелигентна книга, наситена с красота и нежност за важните за съвременния човек въпроси за природата на паметта.

 

Новият Нобелов лауреат Олга Токарчук е позната вече у нас. Но запознайте се с новото издание  на романа й "БЕГУНИ“. Блестяща своеобразна литературна монография на пътешестването по земното кълбо и човешкото тяло, включваща в себе си причудливо свързани и в крайна сметка образуващи единен сюжет новели, повести, есеистични фрагменти, попътни записки и др.п. Това е роман за съвременните номади, каквито сме всички ние. За вътрешната тревога, която кара човека да се премества от място на място. За тези, които се стремят към някаква цел и за онези, за които тази цел се оказва самият път.

 

"ИРЛАНДЕЦЪТ“ на Чарлз Бранд е епична сага в мрачния свят на организираната престъпност в следвоенна Америка. Това е личната, документална и шокираща изповед на легендарния Франк "Ирландеца“ Шийран – ветеран от Втората световна война, мошеник и поръчков убиец, работил с някои от ключовите фигури на XX век. Сюжетът проследява изкачването на Шийран в криминалната йерархия, връзките му с политическия и с профсъюзния елит, а също и сензационните детайли около редица мистерии и неразрешени случаи, останали години наред в сянката на конспирациите и хипотезите.

 

Автобиографията на Мишел Обама "МОЯТА ИСТОРИЯ“ е изненадващо откровена. С топлота и мъдрост авторката прави личната си равносметка за съдбата на една жена с голямо сърце и твърд характер, която надскача всички очаквания и чиято история вдъхновява.

"НЯКОЙ СИ ГОСПОДИН ПЕКЕЛНИ“ на Франсоа-Анри Дезерабл. Това е трипластов роман, литературоведски детектив. В търсене на доказателства за реалното съществуване на един малък човек, господин Пекелни, бегло споменат в романизираната автобиография "Обещанието на зората“ на легендарния мистификатор Ромен Гари, авторът проследява сложната, изпълнена с тайни и загадки съдба на самия Гари и отдава почит на литературата като възможност да се доближим до истината и да я поддържаме в паметта си. Въпреки преплитането на реалност и фикция.

 

"КРЕХКО РАВНОВЕСИЕ“ на Рохинтън Мистри е финалист за "Ман Букър“. Човешка история на хора от разнообразни касти и с разнообразни съдби. История, която държи в напрежение, написана умело и с индийска пищност – един индийски калейдоскоп от 40-те до 80-те години.

 

"МАШИНИ КАТО МЕН“ от Иън Макюън. В новата си книга един от най-добрите съвременни британски писатели задава най-важните въпроси: какво ни прави хора? Кое определя нашите постъпки и вътрешния ни свят? Може ли машината да разбере човешкото сърце? Своеобразен любовен триъгълник "той, тя и роботът“...

"ПАДАНЕТО НА БЕРЛИН - 1945“ от Антъни Бийвър. Последните дни на обречения Берлин. Смразяващите детайли от съдбите на обикновени хора и войници, неволно попаднали във водовъртежа на поражението, които Бийвър толкова умело улавя, показват истинското страшно лице на войната.

 

"СИНЪТ НА УПРАВИТЕЛЯ НА СИРОПИТАЛИЩЕТО“ от Адам Джонсън отвежда в тайните на Северна Корея и в съкровените кътчета на човешкото сърце. Ярък, взривен портрет на една държава. Ужасяващо реалистична, политически прозорлива, сатиричнo правдива сага, осеяна с кървави интриги и романтични подсюжети. Първокласна художествена проза, и едновременно с това проницателен коментар върху природата на свободата, саможертвата и славата в един непознат свят.

Още много книги заслужават внимание. Потърсете и новите книги на Елена Феранте, Макс Блехер, както и новите издания на Виктор Пасков, Исабел Алиенде, Дино Будзати, Георги Господинов.

Открийте своите книги!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види