Снимка: Jakob Owens

Гроздови семки за буйна брада

Още през юни 2014 г. в "Гардиън” излезе статията "The end of the hipster: how flat caps and beards stopped being so cool”. Истината обаче е, че брадите при мъже продължават да са на мода, както и останалите атрибути на т.н. хипстър култура. Несъмнено, за да изглежда една брада добре - фризьорът е на първо място. Колкото и професионално да си свърши работата той, след него неминуемо идва ред на козметиката.

Много мъже си мислят, че брадата им няма нужда от по-специални грижи, и тя сама ще си се "гледа”. Това е така, но им голяма разлика между добре "отглежданите” бради и всички останали. Какво всъщност се случва на брадатите мъже? Оставяйки си брадата, космите им започват да се придвижват и да провождат мастния секрет с по-голяма скорост, отколкото жлезите са в състояние да го произвеждат. В следствие на всичко това кожата се изшушава. Появява се раздразнение и пърхот, а самите косми започват да се чупят по ширина и да се цепят откъм върха (т.н. цъфтеж).

На помощ в този момент идват маслата за брада. Основната им функция е да подпомагат работата на изнемогващите мастни жлези, като им доставят липсващите количества вещества. Ако сме упорити с грижите, само след седмица–две ще имаме една по-добре изглеждаща, лъскава и мека брада.

Маслата за брада се продават в бутилки по 30 ml, количество, напълно достатъчно за месец-два ежедневна употреба. В съдържанието на продуктите за брада най-често присъства масло от жожоба, освен това масла от бергамот, лешник, хвойна, бор, кедър, кипарис и ветивер. Основополагащата съставка в тях обаче си остава маслото от гроздови семки. И за това си има ред причини.

Маслото от гроздови семки е продукт, останал от производството на вино и сокове - от семките се изцежда масло и така се получава почти напълно безотпадна технология. Маслото е студено пресовано и затова има цвят и лек мирис. 

Това масло е с изключително нежна консистенция, попива бързо без да оставя мазен филм и прониква в дълбочина. Голямото му преимущество е, че то притежава свойството да регулира мастната секреция и да подобрява кръвообращението. Богато е на витамин Е и е силен натурален антиоксидант. Гроздовото масло съдържа и високи количества ненаситени мастни киселини - линоленова и олеинова киселина, които му придават мощни противовъзпалителни свойства. По този начин то предотвратява процесите на окисление и забавя стареенето. Има стягащо, тонизиращо и регенериращо действие и спомага за задържането на влагата в кожата. 

Позитивният ефект върху кожата е доказан в редица лаборатони проучвания. Маслото от гроздови семки подхранва космените фоликули и стимулира растежа на космите. Освен това богатото съдържание на есенциални мастни киселини поддържа блясъка на косъма и предпазва от прекалено омазняване.

Ако маслата за брада на козметичните фирми ви се виждат твърде скъпи, просто минете през магазина и си купете литър масло от гроздови семки. Ще имате достатъчно количество и за овкусяване на салати, и за мазане на брада.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види