Бразилия: срещата на БРИКС ще изисква от Болсонаро умения на еквилибрист

Алисън Джаксън от Франс прес

Срещата на БРИКС в Бразилия в четвъртък ще е първото голямо изпитание на негов собствен терен за бразилския президент Жаир Болсонаро, с малък опит от международните форуми и загрижен да поддържа търговските отношения с Китай, без да дразни своя американски съюзник.

По повод лидерската конференция на бързо развиващите се икономики крайнодесният президент ще посрещне в Бразилия международни политици от тежката категория, каквито са колегите му от Китай - Си Цзинпин, и от Русия - Владимир Путин, а също така южноафриканския лидер Сирил Рамапоса и премиера на Индия Нарендра Моди.

Двустранната му среща със Си Цзинпин, който бе негов домакин преди три седмици в Пекин, се очертава като особено деликатно упражнение в разгара на търговската война между Китай и САЩ.

Пламенен поклонник на американския президент Доналд Тръмп, споделящ неговата неприязън към мултилатерализма и левите идеи като цяло, Болсонаро трябва обаче да е любезен с азиатския гигант, най-големия търговски партньор на Бразилия.

Миналата година, още като обикновен депутат, участващ в президентската надпревара, той разгневи Пекин с обвинението, че Китай "изкупува Бразилия", а визитата му в Тайван бе възприета като провокация.

Откакто Болсонаро пое властта през януари, дипломатическият му екип полага всякакви старания, за да оправи нещата и да не бъдат блокирани миннодобивният сектор и селското стопанство, зависещи от Китай като купувач на бразилско желязо, месо и соя.

"Силната лоялност към Тръмп е налице, но Болсонаро иска да остане отворен към Китай, що се отнася до икономическото сътрудничество, търговията и инвестициите", обяснява за АФП Луис Фернандес от изследователския център за страните от БРИКС в Рио де Жанейро, Югоизточна Бразилия.

Според експерта от Болсонаро ще се иска ловкост на еквилибрист, но той изтъква, че "Китай неизменно е твърде прагматичен във външната си политика".

По време на визитата си в Пекин през октомври бразилският президент показа колко са важни за него икономическите връзки с Китай, наричайки го "капиталистическа страна", независимо че там от 70 години управлява комунистически режим.

"Бъдещето на Бразилия зависи много повече от Китай, отколкото от САЩ", смята Оливер Щюнкел, който преподава международни отношения във фондацията "Жетулио Варгас".

"Китайците също знаят, че ще зависят от Бразилия не само утре или след пет години, но и след петдесет, защото няма как да си изхранят населението. За Китай това е дългосрочна стратегическа връзка", добавя той.

Значението на БРИКС

Същественото икономическо неравенство между страните членки на БРИКС и разногласията им - например по повод затоплянето на планетата и венецуелската криза, поставиха отново под въпрос целесъобразността и единството на блока.

Стигна се дотам, че миналия месец агенцията Ес енд Пи Глобал рейтингс заяви: "Вече може би няма смисъл" от БРИКС.

Но според Оливер Щюнкел групата все още е от голямо значение за Пекин и Москва.

"Китайците виждат в нея стожера на един световен ред, в по-голяма степен фокусиран върху Китай, а руснаците я смятат за много полезна като доказателство, че не са изолирани", обяснява той.

Бразилия би трябвало по традиция да организира "БРИКС плюс" - един вид успоредна среща на върха със съседни страни, но идеята бе отхвърлена поради разногласия по въпроса за Венецуела.

Според Щюнкел Болсонаро е отказал да покани венецуелския президент социалист Николас Мадуро, който е подкрепян от Русия и Китай.

Бразилия единствена сред страните от БРИКС признава за легитимен венецуелския опозиционер Хуан Гуайдо, самообявил се за временен президент. Позиция, споделяна от близо 50 страни, включително САЩ.

Срещата на върха може да има голямо значение за бразилското правителство година преди президентските избори в Щатите - при загуба на Доналд Тръмп има риск Болсонаро пак да остане изолиран на международната сцена.

Това налага да се установят по-тесни връзки с БРИКС, доколкото имиджът на Бразилия бездруго пострада заради многобройните гафове на президента, свързани по-специално с горските пожари в Амазония.

"Дори Бразилия да стане нещо като международен парий, БРИКС винаги ще е налице", заключава Оливер Щюнкел. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види