Снимка: Shreekar P

Дървото на живота умира

Известни като "дървото на живота" баобабите произвеждат плодове, богати на хранителни вещества и поради широките си стволове в миналото са били използвани като затвори и хамбари. Те са огромни и живеят хиляди години.

Но внушителните дървета в саваните на Африка могат да се окажат поредните жертви на климатичните промени.

Екип от учени започна да изследва баобабите през 2005 година, използвайки метод с въглерод, за да определи тяхната структура и възраст. През следващите няколко години става ясно, че девет от 13-те най-стари дървета и пет от шестте най-големи са умрели или умират.

"Определено е шокиращо и драматично да си свидетел на края на животи с хилядолетна възраст!“, казва Адриан Патрут – водещ и автор на изследването от университета Бабе-Боляй в Румъния. По време на работата си учените успяват да изключат наличието на болест или вредители и затова подозират, че виновникът е изменението на климата.

"Подозираме, че гибелта на монументалните баобаби може да е свързано поне отчасти със значителните изменения на климатичните условия, които засягат Южна Африка. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да подкрепят или опровергаят това предположение.“, заяви Адриан Патрут.

През последните години валежите намаляват и температурите се повишават в родината на баобаба. Тези смени може да са опасни за дърветата. Навсякъде по света климатичните промени причиняват значителна вреда на дивата природа. Кораловите рифове се поддават на повишаващите се океански температури, птиците губят миграционните си пътеки, а горите се унищават от вредители, овластени от по-топлия климат.

Наскоро учените предположиха, че изменението на климата предизвиква шестата вълна на изчезване на Земята, като милиарди местни животински популации са застрашени. Но според друго проучване хората са причинили унищожаването на 83% от всички диви животни и половината от всички растения.

Много от умиращите баобаби датират от Древна Гърция, отбелязва CNN. Изследването на учените стига до прозрения и информация още от гръцките философи. В задълбоченото проучване е шансът изследователите да успеят да придобият по-добро усещане за променящата се среда, изучавайки корените на тези масивни дървета.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види