Снимка: Claudia Soraya

Завръщането на "тунелните плъхове"

Андрей Коц от РИА Новости

Американците се канят да воюват под земята. Тези дни Агенцията за перспективни научно-изследователски проекти в отбраната към военното министерство на САЩ (DARPA) качи на сайта за държавни поръчки заявка за просторни подземни помещения. В документа се посочва, че умението да се водят бойни действия в тунели от градската и промишлената инфраструктура или в природни пещери добива все по-голямо значение за гарантиране на глобалната сигурност. Но защо е решил Пентагонът да слезе в подземията?

Война в мегаполисите

Според заявката експертите на DARPA имат нужда от иновационни технологии, чрез които може бързо да се картографират обширни подземни съоръжения и бойците да се ориентират в тях без риск за живота си. Ведомството търси обекти, подходящи за проучванията. Предпочитат се подземни съоръжения с дължината на няколко градски квартала със сложни конструкции на няколко нива, включващи атриуми, тунели и стълбища. Особен интерес предизвикват пространства, недостъпни за пешеходци, или инфраструктура с възможност за временно ограничаване на достъпа.

Ще припомним, че още през октомври DARPA помести на поддържания от Пентагона сайт за държавни покупки документ, приканващ отбранителните концерни да разработят с "мозъчна атака" иновационни технологии за водене на битки в мегаполисите. Ведомството констатира: ахилесовата пета на Въоръжените сили на САЩ е липсата на сигурни технологии, подпомагащи бойните действия в големи градове с плътно високо застрояване и развита подземна инфраструктура.

Системата за глобално позициониране GPS, без която днес е немислима коя да е мащабна операция на Пентагона, в подобни места може да откаже. Както и военните средства за радиовръзка - много им пречат високите сгради в гъстонаселените райони. А метрото например ще трябва да се превзема кажи-речи слепешката - връзката под земята е къде по-зле от тази горе, сателитната навигация просто е недостъпна, а невинаги имаш под ръка и подробни карти на подземната инфраструктура.

През октомври американското издание "Попюлар меканикс" писа, че за военните от САЩ може да станат предизвикателство подземните съоръжения на КНДР, в които се складират ядрени оръжия и където ще се крие севернокорейското ръководство в случай на война. По данни на щатското отбранително ведомство в азиатската страна има от 6 до 8 хиляди такива убежища, свързани със сложна система от тунели. Изданието изтъква, че САЩ и Южна Корея нямат представа как са проектирани тези подземни коридори, пълни с разклонения без изход, вертикални шахти и тесни пространства. Изследването на такива съоръжения е крайно опасно, тъй като противникът лесно организира там засади.

Роботи под земята

В стремеж да реши проблема DARPA вече няколко години провежда конкурс под наслов Subterranean challenge ("Подземно предизвикателство"). Агенцията предлага на външни фирми да участват в състезание с използване на дистанционно управляеми роботи за търсене на известни обекти в подземни съоръжения. Всеки отбор трябва да открие колкото може повече предварително скрити предмети и да съобщи точните им координати. Екипите разполагат с по два опита и всеки трае най-много час. През август подобно състезание се състоя в една от мините на Питсбъргската въгледобивна компания.

Сега DARРА се насочва към по-сложни обекти. Подземни градски структури има във всеки мегаполис. Противникът може да ги използва за бързо прехвърляне на войски, като укрития при въздушни и артилерийски удари, за организиране на засади и водене на партизанска война. Агенцията среща ред трудни технически проблеми. Единият е как да получава данни от дронове, действащи под земята, тъй като сигнал, подаден чрез безжична връзка, едва ли би преминал през няколко метра армиран бетон или скални маси.

Опитът от Виетнам

Нежеланието на американците да слизат под земята е съвсем обяснимо. Въоръжените сили на САЩ се сблъскаха във Виетнам с развита система от подземни комуникации, използвана от северновиетнамската армия и партизаните. Често там имаше няколко нива с доста просторни помещения, а между тях - тесни коридори. Широката мрежа от подземни тунели даваше на виетконгците възможност тайно да прехвърлят войски и да се появяват там, където най-малко ги очакваха. За унищожаване на тези тунели американското командване формира специални отряди от "тунелни плъхове" - доброволци, ниски, слаби и със здрави нерви.

Задача на "тунелните плъхове" бе да проникват в откритите тунели, да търсят там важни документи, после да взривяват подземията и т. н. Обикновено ги въоръжаваха с пистолети "Колт 1911" или револвери. Мисията им бе смятана за извънредно опасна. Освен засадите ги чакаха множество капани из разклонения, неводещи доникъде. Случваше се партизаните да използват скорпиони и отровни змии. Самият продължителен престой под земята ги подлагаше на тежък психически тормоз. Далеч не всеки можеше да се справи. И "тунелните плъхове" даваха множество жертви.

Първото подразделение от този вид бе формирано в 25-а пехотна дивизия веднага след операцията "Кримп" (бомбардировка на виетнамски подземни съоръжения от САЩ през януари 1966 г., б. р.). След това подобни отряди бяха създадени във всички американски дивизии в Южен Виетнам, както и в силите от Австралия и Нова Зеландия. Съветските военни в Афганистан впрочем също откриха у противника мрежа от подземни тунели. Четирийсета армия от войските на СССР имаше и собствени "тунелни плъхове", които изтласкваха муджахидините от подземията и обезвреждаха минните капани.

Подобни формирования се сражават днес в редиците на сирийската армия. Бойците на "Ислямска държава" и други терористични организации бяха превърнали много градове в същински крепости, отделяйки специално внимание на подземните комуникации. Край Алепо например сирийските войски откриха разклонена система от проходи и тунели, по които терористичните отряди се бяха движели скришом, за да се бият на различни места от фронта. Намериха също пълноценна полева болница с операционни зали, кревати за ранените и цялото необходимо оборудване.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види