Снимка: Jack Guez

Тел Авив и крайбрежието му станаха жертва на зависимостта на Израел от пластмасата

Клотилд Мрафко от Франс прес

Морето, плажът, веселбите, свободата. Тел Авив прилича на изгубения рай на Близкия изток, но всяка сутрин Йосеф Салман и екипът му откриват там една друга реалност: опаковки, бутилки и найлонови пликове, оставени от плажуващите или изхвърлени от Средиземно море.

В горещата и влажна сутрин, в която ушите им се наслаждават на приятния шум на вълните, Йосеф и малкият му екип обикалят плажа с големи гребла, с които подравняват пясъка и събират отпадъците. Купчини от пластмасови чаши, фасове от цигари, туби от слънцезащитен крем и бебешки памперси.

"Всяка година събираме 1600 тона отпадъци по плажовете на Тел Авив, 40 процента от които са пластмасови, казва Йосеф. Той отговаря за чистотата на трите най-големи плажа на агломерацията с близо четири милиона жители.

Към тези отпадъци се прибавят и микропластмасовите, които са се разградили и разпилели в пясъка. При това положение вече е твърде късно: невъзможно е да бъдат ефикасно събрани.

Въпреки това, "когато в Израел вали, в пясъка виждаме тонове микропластмасови отпадъци", казва Ариел Шай, представител на движението "Свободен от пластмаса Израел", което организира почиствания на плажовете.

Въпреки съществуването на няколко екологични организации в Израел и мерките за ограничаване на продажбата на найлонови пликове и пликчета в големите магазини, Израел остава пристрастен към пластмасата.

През юни природозащитната организация Световен фонд за дивата природа (WWF) публикува доклад, в който израелското крайбрежие бе посочено за третото най-замърсено с пластмасови отпадъци в Средиземноморието след тези на Турция и Барселона (Испания), и последвано от Валенсия (Испания), Александрия (Египет), Алжир и Марсилия (Франция).

"Сега всеки път, когато ходя на плаж, се заемам с почистване - ужасно е", казва Шани Зилберщайн, чиято деветмесечна дъщеря си играе с току-що извадена от пясъка пластмасова вилица.

Кашер пластмаса? 

В северната част на Тел Авив Лимор Горелик и Дана Атиас от неправителствената организация "Залул" обикалят престижните плажове на Херцлия и приканват посетителите им да използват чаши от бамбук и рециклирани пликове вместо пластмасови изделия за еднократна употреба.

Навикът за носене на пластмасови прибори за хранене на семейните пикници на плажа трудно може да бъде преодолян, най-вече защото за него има религиозни причини.

В събота, наричана от евреите шабат, религиозните евреи не бива да работят нищо и "тъй като нямат право да мият чинии и прибори за хранене, използват пластмасови", които просто изхвърлят, казва Лимор Горелик.

Дори и да бъдат изхвърлени в някое от кошчетата за боклук по плажовете, пластмасовите отпадъци могат в крайна сметка да се озоват в морето, отнесени от вятъра или от птиците, които разкъсват пликовете с боклук, за да търсят храна.

Галя Пастернак е защитила докторска дисертация в университета на Хайфа (Северен Израел), посветена на замърсяването на израелското крайбрежие. Според данните от дисертацията й 60 процента от отпадъците на плажа са изхвърлени от плажуващите. Само част от тях са донесени от течения от Египет на юг и от Ливан на север.

Пари за пластмаса

През 2005 г. министерството на околната среда въведе оригинална програма: то плаща на общините за почистване на плажовете, но в замяна изисква конкретни резултати. Редовно се правят строги проверки и градовете, които не се справят със задачата, получават по-малко финансиране или го губят, казва Ран Амир, директор на отдела за морска екология и екология на крайбрежието в министерството на околната среда.

Министерството дори предприе съдебни действия срещу част от непокорните общини. Плажът Палмахим, който е много популярен сред израелците, бе глобен преди да започне да изпълнява изискванията на министерството. "Днес това е един от най-чистите плажове в Израел", радва се Ран Амир.

Той изброява различните стратегии, които министерството прилага през последните години: рекламни клипове по радиото и в интернет, глоби, но също така рециклиране, образователни кампании и превантивни мерки.

"Мисля, че това работи донякъде", казва Галя Пастернак, която е участвала в изпълнението на някои програми.

Според Лимор Горелик обаче Израел все още изостава. Тя дава за пример пластмасовите пликове, за които се плаща такса в големите магазини след 2017 г.: "10 агори (10 израелски стотинки с равностойност 2 евроцента) не е достатъчно", казва екоактивистката, разочарована, че малките бакалии все още заобикалят този закон.

"Директивата за отказ от пластмасовите изделия за еднократна употреба? В Израел сме доста далеч от това", казва тя. Министерството уверява, че това ще е следващата му битка, но всичко е блокирано в навечерието на парламентарните избори на 17 септември. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види