Снимка: Jezael Melgoza

Маите са били по-войнствени, отколкото се смяташе досега

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли и университета Тулейн в Ню Орлиънс заключиха, че древните маи са били по-войнствени и по-кръвожадни, отколкото се смяташе досега. По време на сражения те опожарявали цели градове с мирни жители.

Специалистите попаднали на дебел слой дървени въглища, които датират от 697 г. и са характерни за умишлено предизвиканите пожари. По мнението на археолозите, слоят се е образувал, когато градът на маите Вицна на днешната територия на Гватемала бил нападнат. По време на нападението била използвана тактика, свързана с палежи. При това били опожарени плодородни земи и това имало своето въздействие върху възможностите за прехрана на жителите на града.

Предполага се, че когато разцветът на културата на маите достигнал своя пик преди 1500 години, военни действия се водели изключително между конкуриращи се династии, чиито цели били да получат откуп за пленени членове на кралски семейства.

Намаляването на ресурсите и по-честата суша в по-късен етап от развитието на цивилизацията на маите довели до жестоки войни около 10-и век.

По думите на учените, находката доказва, че сред жертвите по време н войните на маите имало мирни жители.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види