Снимка: Siphiwe Sibeko

Договор за прекратяване на конфликта в Мозамбик беподписан, но перспективите за мир остават несигурни

Мануел Мукари, Ема Ръмни и Алистър Смаут от Ройтерс

Мозамбикските лидери се надяват с ръкостискане и прегръдки да затворят страницата на десетилетния конфликт. Но изборите през октомври и нови причини за насилие говорят за това, че мирът далеч не е сигурен.

По време на избухналата след независимостта от Португалия гражданска война, взела над 1 милион жертви между 1977 и 1992 г., управляващата партия Фронт за освобождение на Мозамбик (ФРЕЛИМО) и бившето партизанско движение Мозамбикска национална съпротива (РЕНАМО) воюваха в противоположни лагери. Впоследствие те сключиха примирие, с което бе сложен край на най-кръвопролитната част от конфликта.

Но в годините след това периодично припламваше насилие, особено около избори.

Президентът Филипе Нюси и водачът на РЕНАМО Осуфо Момаде с широки усмивки на лицата се прегръщаха вчера след подписването на споразумението, което предвижда прекратяване за постоянно на военните действия и конституционни промени, а също и разоръжаване и реинтеграция на бойците на РЕНАМО в силите за сигурност и гражданския живот.

"С това споразумение казваме, че може и да имаме несъгласия, но винаги използваме диалога, за да уреждаме различията си", каза Нюси на събитието, което се състоя на "Прака да паз" (Площада на мира) в Мапуту в присъствието на чуждестранни сановници като президента на Република Южна Африка Сирил Рамапоса и държавните глави на други съседни държави.

"Никога повече изборните резултати не трябва да диктуват състоянието на мира в Мозамбик", добави мозамбикският президент.

Според анализатори новото споразумение дава най-голямата надежда досега за трайно решение на конфликта.

"Всички трябва да бъдем оптимисти, защото ако никой не вярва в мира, няма да има мир", каза Фелипе Доносо, ръководител на мисията на Международния комитет на Червения кръст в Мозамбик.

Нюси и Момаде се надяват да натрупат точки с мира преди президентските, парламентарните и регионални избори на 15 октомври.

Гласуването може да се окаже определящият фактор за това дали споразумението ще се запази или не, смятат експерти. Това ще бъде първият път, в който движението РЕНАМО, сега най-голямата опозиционна партия, ще се състезава за губернаторствата на провинциите, удовлетворявайки исканията за политическо приобщаване и контрол над районите под негова доминация.

Губернаторствата дават на РЕНАМО възможност да покаже, че е функционираща политическа партия с капацитет да управлява ефективно, каза Едуард Хоби-Хамшър, старши аналитик за Африка в компанията за оценка на риска от Великобритания "Вериск Мейпълкрофт".

Той и други интервюирани от Ройтерс експерти посочиха това като главната причина споразумението да може да успее там, където предишните се провалиха.

Но ако движението РЕНАМО не постигне предизборните си цели да спечели губернаторства и се почувства измамено от ФРЕЛИМО, споразумението може да не сработи.

"След това цялото начинание ще се провали", каза Джозеф Ханлън, гостуващ преподавател в Лондонската школа за икономика. Вече имаше обвинения за измами с регистрацията на избиратели.

На вчерашната церемония Момаде заяви, че със споразумението се подпечатва бъдеще на мир и помирение, но отбеляза, че промените в управлението чрез свободни и честни избори трябва да бъдат правило, а не изключение.

"Току-що отворихме нова страница в историята на нашата страна", каза той.

До датата на изборите процесът на разоръжаване все още ще бъде далеч от приключил. Досега са регистрирани около 50 от общо над 5000 бойци на РЕНАМО, процедура, която започна миналата седмица в Горонгоза, където е щабът на РЕНАМО.

Но бяха предадени едва шепа оръжия, а и вероятно РЕНАМО ще си запази по-тежкото и по-доброто въоръжение поне до изборите, може и да продаде част от него на други групировки, смятат анализатори.

И във ФРЕЛИМО, и в РЕНАМО има групи от хардлайнери, които не се отнасят особено възторжено към започналия процес. През последните седмици генерал от РЕНАМО и неуточнен брой бойци се отрекоха от Момаде, заплашвайки с насилие и отказвайки да си предадат оръжието, докато той е начело.

"Сега те са изцяло извън мирното споразумение", каза Йохана Нилсон, изследовател от Швеция. "Фактът, че РЕНАМО не може да ги контролира, разбира се, е проблематичен", добави тя.

Противопоставянето между РЕНАМО и ФРЕЛИМО е определящо за ситуацията в Мозамбик още от 70-те години, когато страната беше една от фронтовите линии на Студената война.

Но макар и мирното споразумение да се подготвяше от дълго време, според анализатори съперничеството между бившите врагове вече не е главният конфликт, заплашващ страната.

В бедния север действат ислямисти, което е сериозен товар за военните ресурси на правителството и направи още по-наложително сключването на споразумение с РЕНАМО.

От 2017 г. при ислямистки нападения са загинали над 250 души. Правителството може да си извлече поуки от първопричините за кризата и да ги използва в подхода си към РЕНАМО.

Разположен в южната част на африканското крайбрежие на Индийския океан, Мозамбик е една от най-слабо развитите страни в света, но започва да разработва огромни залежи на въглища и газ.

Жителите на региона Кабу Делгаду продължават да живеят в бедност в момент когато натам се насочват все по-голям брой многонационални корпорации, за да разработват едни от най-големите крайбрежни находища на газ от десетилетие - оценявани на поне 30 милиарда долара.

"Бедността е горивото на сегашното насилие в Северен Мозамбик", каза Елинор Бийвър, изследовател в лондонския Международен институт за стратегически изследвания.

"Недоволството от това неравенство може да се засили, ако редовите хора не спечелят от разрастващия се петролно-газов сектор в Северен Мозамбик", добави тя.

Липсата на стопански възможности в главната крепост на РЕНАМО също може да подхрани насилие, както стана на север, каза Адриану Нувунга, директор на Центъра за изследване на демокрацията и развитието, намиращ се в Мапуту.

"Този мир трябва да носи ползи", каза той пред Ройтерс.

Мирко Манцони, специалният пратеник на ООН за Мозамбик, който е тясно обвързан с преговорите, заяви, че бойците на РЕНАМО просто търсят начин да осигурят бъдеще на семействата си.

"Искаме да направим така, че това да е окончателната реинтеграция", каза той. "Затова наистина се опитваме да направим така, че реинтеграцията да донесе по-добра перспектива от оръжията", добави Манцони.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види