Дж. Д. Селинджър

Снимки: Getty Images

Ръкописи, оживели след смъртта на авторите си

"Работата преди смъртта и след нея" - това е като че ли темата, която може да бъде съотнесена към творчеството на големите творци. Големият текст започва живота си от своя автор, но след това продължава съществуването си и като че ли по един мистичен начин изразява нещо, което самият писател не е бил способен да каже. След смъртта на много писатели се отварят архивите и тогава критиците и биографите като истински лешояди нападат това, което е останало след смъртта. И макар този процес да изглежда зловещ, той ни дава възможността да продължим живота на литературата, дори след смъртта на автора. Ето и няколко примера:

Популярността на романа "Спасителят в ръжта" има противоречива съдба. Селинджър практически престава да се появява публично, предпочитайки да води усамотен живот. Преди издаването на най-известната му творба авторът публикува много истории и разкази, а от средата на 60-те напълно затихва неговото появяване. През последните четиридесет години от живота си Селинджър не спира да пише, но писателят позволява всичко написано от тези години да бъде публикувано само след смъртта му. Подготовката за това предстоящо издание отнема10 години, като то се очаква да излезе от печат през 2020 г. 

Франц Кафка

Повечето от произведенията на известния немскоезичен писател и философ Франц Кафка са публикувани след смъртта му. Архивът на Кафка се съхранява в няколко сейфа в Швейцария и Израел, а през 2010 г. съдът решава да го отвори и да подготви ръкописите, съхранявани там за публикуване. По време на инвентаризацията на книжата, е разкрита историята на Франц Кафка, която досега не е била публикувана.

Дж. Р. Р. Толкин

Известният английски писател Дж. Р. Р. Толкин, който се представя на света с "Властелинът на пръстените" и много други произведения във фентъзи жанра, дълго време пише и просто оставя творбите си настрани, без да публикува. И досега архивите му се проучват. Благодарение на усилията на сина на писателя, "Силмарилион" успява да достигне до широката публика. Кристофър Толкин събира тази работа буквално страница по страница, внимателно я редактира и едва след това я предава на издателя. Това е съдбата и на "Падането на Гондолин". Въпреки това Кристофър Толкин от 1976 г. редактира и публикува 12 произведения на баща си, включително 12 тома от "История на Средната земя".

Вече са изминали почти 144 години от смъртта на великият приказен разказвач Ханс Кристиан Андерсен. Въпреки времето, което биографите му са имали, едва преди няколко години беше една напълно непозната приказка.

Ханс Кристиан Андерсен

Отне няколко години, за да проучи ръкописа и да потвърди авторството на Ханс Кристиан Андерсен. Изследователите също така установиха, че приказката "Свещник Блясък" е написана в онези години, когато датският разказвач все още прави първите си стъпки в работата, докато все още е ученик. Въпреки факта, че творбата едва ли може да се нарече литературен шедьовър, тя е безспорен интерес за учените.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види