Снимка: Sharon Mc Cutcheo

Сладоледите, които не бихте опитали

Към всеки човек, който открито заявява, че не обича сладолед, трябва да подхождате с недоверие, да се подготвите за тежки травми в детството и по възможност да се стремите да не оставате насаме с него, защото не знаете какво да очаквате. За щастие, такива хора почти не се срещат и дори и най-големите гастрономически киселяци омекват, когато стане дума за сладолед. Естествено повечето хора си имат предпочитания, при това те са доста различни, защото изборът е наистина огромен: ванилов, шоколадов, с китова мас, боровинки и ягоди, с вкус на на конско месо, шамфъстък, домати, лимон, царевичен грис и карамел и гъши дроб. В предишното изречение имаше нещо подозрително, нали? Грешката обаче се оказва вярна, защото, както ще разберете съвсем скоро, вкусовете сладолед не са това, което си мислите, че са.

Сурово конско месо

В токийския увеселителен парк на закрито "Намджа Таун" (не бива да се бърка с "Манджа Таун") има всевъзможни атракции, върху които сега няма да се спираме. Там има едно място, което отличава "Намджа Таун" от който и да е друг увеселителен парк в света. "Сладоледеният град" е огромно пространство, в което посетителите могат да опитат замръзнало лакомство от едва ли не всеки вкус, който ви дойде на ум. Освен традиционното, там се предлага и сладолед с вкус на сурово конско месо, сол, октопод, сепия и повечето традиционни японски ястия.

Туршия от манго

Идеята за туршия от манго сама по себе не звучи особено апетитно, но Джени Бауер – собственичка на сладоледената къща "Прекрасните сладоледи на Джени" в Охайо, САЩ, решава да направи вкуса на туршия част от менюто си. Сладоледът "Туршия от манго" е част лимитирано меню на заведението, което било валидно в рамките само на миналото лято. Рецептата включвала сладолед на сметанова основа с парчета манго, които предварително били мариновани с бял балсамов оцет, бял пипер, бахар и карамфил. Тази година сладоледът с вкус на туршия от манго е заменен с доста по-консервативен избор – козе сирене и череши.

Печена царевица

Когато през 1998 година братята Брус и Марк Бикър отварят магазина си за сладолед "Макс енд Минас" в нюйоркския квартал "Куинс", те си поставят амбициозната задача в асортимента им да попаднат 5000 вкуса. Голяма част от рецептите всъщност са оригинални и са дело на техния дядо, но за да изпълнят задачата си, те трябва да измислят нови вкусове едва ли не всеки ден. Това означава, че менюто им непрестанно се променя. В него все пак постепенно се обособяват някои любими на клиентите нетрадиционни решения, които се превръщат в запазена марка на магазина. Сред тях са сладоледи с вкус на хрян, чесън, пица, пушено филе от сьомга и не на последно място летният хит – сладолед с вкус на печена царевица, който, също като кукуруза в САЩ, се поднася на клечка.

Бърбън и корнфлейкс

Оставаме на нещо като царевична вълна, но този път с магазина "Хъмфри Слокомби" в Сан Франциско, САЩ. Клиентите им никога не знаят какъв странен вкус ще се появи в дневното им меню, но едно е сигурно – предложението за закуска винаги е едно и също. То се състои от комбинация между бърбън и корнфейкс. Собствениците на магазина са категорични, че трябва да се иде рано сутрин, защото точно този сладолед свършвал най-бързо.

Фоа Гра

Какво е Фоа Гра ли? Добър въпрос – това е белен и приготвен по специален начин дроб от угоена гъска или патица. А сега си го представете като сладолед. Не можете ли? Е, собствениците на сладоледаджийницата  "Странните момчета", в Ню Йорк, които определено са си избрали подходящо име, могат. След като отварят през 2013 г. те веднага започват да експериментират с различни вкусове. Оттогава те имат повече от 300 отвъртени оригинали рецепти за сладолед, сред които е и тази с вкус на гъши дроб.

Смокини и пуйка

Сладоледените учени от "Ил Лаборатория ДжелаТуХев" в Ню Йорк определено си падат по сладичкото, но това не означава, че знаят мяра във вкусовите си експерименти. Така се стига в тяхната емблематична рецепта – джелато със смокини и прясно тъмно месо от пуйка, която бързо се превръща в най-поръчвания сладолед от асортимента им, съдържащ повече от 100 различни вкуса. Всъщност другите два прецедента за титлата най-популярен сладолед били с вкус на цвекло и краставици.

Омар

Пренасяме се в "Бен енд Билс Чоколейд Емпориъм" в Бар Харбър, щата Мейн. Нека обаче думата шоколад в името на заведението да не ви заблуждава. Когато стане дума за сладолед, Бен и Бил не се шегуват и решават да направят сладолед с вкус на омар. Сладоледът им е на маслена основа, а в него има цели парченца омар, също приготвен в масло. Комбинацията се оказва много добра, защото веднага ги превръща в собствениците на една от най-известните сладоледаджийници в любимия щат на Стивън Кинг.

Креолски домати

Философията на производителите от "Креол Кримиър" е проста: "Яжте сладолед, бъдете щастливи." Както вероятно се досещате от името им, те са базирани в американския щат Ню Орлийнс, а менюто им включва всевъзможни видове сладоледи, студени кремове, сорбета и шербети. Очевидно са помислили и за своите клиенти, които са настроени "по-салатно", предлагайки им сладолед със свежо нарязани креолски домати. Трябва да се отбележи, че става дума за специфичен сорт червени домати, а не за класическата креолска рецепта, в която самият домат се пълни с бекон и се залива с печено яйце. Така де… може ли да продаваш сладолед в Ню Орлийнс, без да включиш в менюто си емблематичния за щата зеленчук.

Истинско ескимо

Вероятно веднага сте се досетили, че не става дума за онова ескимо, което някои от нас помнят от детството си. И няма как да е иначе, защото в него няма нищо обикновено. Ескимото, което имаме предвид, можете да си купите, ако случайно имате път през град Джуно, в американския щат Аляска. На външен вид то е съвсем обикновено – шоколадово отвън и сметаново отвътре, има обаче една тайна съставка – мазнината, от която се прави е най-често еленска, но използват и мас от карибу, а дори и китова.

Какъв точно е вкусът на сладолед с китова мас едва ли е въпрос, чийто отговор непременно трябва да разберем. Това важи и за повечето наистина странни сладоледи, които стана дума. По-важното е, че хората не спират да експериментират и да търсят нови изненади за небцето. Преди няколко години беше истинска екзотика да си поръчаш сладолед с шамфъстъци, а днес го възприемаме като нещо нормално... така че, кой знае, може пък следващият сладоледен хит да е някой от изброените.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види