Снимка: Pablo Merchan

Защо венецуелското какао е най-доброто в света?

Макар че Венецуела не е сред най-големите износители на какао, нито конкурентен производител на шоколад, нейното какао е ценено в цял свят.

Според Международната организация на какаото (ICCO) характеристиките на венецуелското какао надхвърлят световните стандарти за качество що се отнася до генетика, местоположение, климат, вкусови качества и традиции, касаещи неговото култивиране и превръщането му в продукт, готов за употреба в шоколадовата индустрия.

Мойсес Гомес Миранда, който ръководи проект на ICCO във Венецуела, е убеден в качествата на какаовите плодове, произвеждани от векове в тази латиноамериканска страна: "Без съмнение венецуелското какао е най-доброто в света заради своя аромат и вкус със специфичен плодов оттенък. Генетичното му разнообразие също оказва влияние. В една какаова плантация, например, могат да се открият до 10 генетични семейства и това разнообразие прави неговия вкус уникален”.

Сред всички разновидности обаче се открояват две: порцелановото какао и така нареченото "Чуао”. Първото е рядък креолски сорт, който расте в южната част на езерото Маракайбо, свързано с Карибско море посредством Венецуелския залив. То се търси предимно от производителите на висок клас бонбони, защото след ферментация, сушене и печене, развива истинска експлозия от вкусове и аромати, каквито никое друго какао в страната и в света не притежава.

Онези, които са го опитвали, казват, че има деликатна консистенция и мощен аромат с вкус на ядки и карамел. На това какао не е нужно да се добавя абсолютно нищо, дори захар. То е естествено сладко, тъй като зърната му не съдържат полифеноли, придаващи типичния горчив вкус. Има и други сортове с естествена сладост и всички те растат във Венецуела.

Най-големите производители на шоколад задължително влагат поне 5% венецуелско какао, за да получи категорията луксозен продукт.

Компанията Prime Chocolate в Монреал, Канада, е сред първите 15 най-добри в света. Нейният собственик Едмонд Мадфъни споделя, че техният шоколад е с високо качество по две причини: какаовото масло е единствената мазнина, която влагат в неговото производство, а какао купуват от Венецуела, "защото е най-доброто в света - генетично съвършено".

Южноамериканската страна постоянно печели награди за своето какао. Освен, че World Cocoa Conference го определя като уникално, в продължение на три последователни години то бележи и рекорди за книгата Гинес: 2015 е произведена най-голямата в света шоколадова монета - 874  килограма;  2016  е проведена най-голямата дегустация на шоколад с участието на 600 души, а 2017 г. е създадена гигантска мозайка от 1635 занаятчийски шоколадови блокчета.

Другото какао "Чуао” е наречено на селището, където се произвежда. То се намира по поречието на река, вливаща се в Карибско море. В по-голямата си част населението е съставено от наследници на африканските роби, докарани да обработват плантациите през 17. век. "Чуао” е на повече от 400 години, в него е вложен труда и традициите на местното население, отличните метеорологични и почвени условия, изкристализирали в продукт, който напълно завладява небцето. Това какао има защитено наименование за произход, т.е. неговото качество се гарантира от мястото, където се произвежда. Всички процеси около добиването на какаото се извършват на ръка , затова производството е ограничено, не повече от 25 тона годишно. За всеки уважаващ себе си шоколатиер обаче е въпрос на достойнство да използва "Чуао” какаото. В негова чест един от великите - Пиер Ерме, известен с прозвището "Пикасо на десертите”, сътворява своя шедьовър - торта "Чуао” - опияняваща комбинация от черен касис + черен шоколад, равняваща се единствено на усещането за шоколадово щастие!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види