1 / 5

Колко тигри останаха на планетата

Тигрите са най-големите котки в света. Те са жестоки самотни животни, които ловуват със скорост до 65 мили в час, а плячките им са от антилопи до диви прасета и могат да тежат до 300 килограма.

Преди да отговорим колко тигъра са останали на планетата, помислете колко видове са изчезнали. Само преди 100 години осем подвида са повсеместно разпространени в Азия. Днес три от тези подвидове – капсиан, бали и яван, са изчезнали завинаги. Останалите пет са жертви на бракониерство и екстремни загуби на местообитание и ловни зони. Не е изненадващо, че популацията им е изключително уязвима. През 2016-та година има едва 3890 представители в дивата природа. Добрата новина: тази цифра всъщност представлява увеличение - спрямо 3 200 броя през 2010-та година. Вижте кои останаха:

Суматрански тигър

Тези тигри са най-малките от всички пет подвида. Мъжките са с дължина до 250 сантиметра и тежат до 140 килограма, а женските са с дължина до 230 сантиметра и тежат около 109 килограма. Те имат най-тъмната козина с най-плътните черни линии. Както при всички други видове, разпределението на тъмните ивици е индивидуално за всеки тигър, точно както са уникални и човешките пръстови отпечатъци. Техните последни представители обитават само индонезийския остров Суматра. През 1978-ма година броят на суматранските тигри е 1000. Днес се намират по-малко от 400 от тези котки в дивата природа. От 2008-ма година насам те са определени като критично застрашени от Международния съюз за опазване на природата. Експертите се опасяват, че скоро този вид ще изчезне.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види