Магията на греещите цветя

Крейг Бъроуз е артист, който определя себе си като "фотонен фотограф, използващ смесени техники". И ако това не ви говори нищо, което е напълно нормално, нека да започна с това, че Бъроуз снима цветни натюрморти. Разликата между него и обикновените фотографи е в това, че той е модифицирал фотографската си техника, за да може да заснема с нея ултравиолетово индуцирана флуоресценция. Резултатът са фотографии, които най-лесно бихме могли да определим като пиршество за окото. Бъроуз е открил начин да превръща представителите на обикновената флора в искрящи композиции от цветове.

Своите занимания той започва преди няколко години и до голяма степен се полага в течението на хиперреалистична фотография, добила изключителна популярност в интернет пространството през последните години. И все пак Бъроуз се е постарал да измисли свой собствен прочит. Изключителната интензивност на цветовете и преднамерените композиции правят така, че фотографиите му да движат по тънката граница между изкуството и кича.

За да улови тези смайващи изображения, Бъроуз находчиво използва филтрирана LED светлина с дължина на вълната от 365 нанометра и специални лещи. Повечето хора обикновено не са чували за тази техника и това не е изненада, но методът не е нов и в науката ултравиолетовата светлина често се използва при контрастни изследвания на някои части от растенията. По думите на самия фотограф подобни на неговите лещи обикновено се използват от криминолози при разследване на местопрестъпления, но вероятно е най-добре да подходим към твърдението му с известна доза скептицизъм.

Така или иначе той успява да извади на преден план естествената флуоресценция на цветята, която може да бъде видяна единствено при подлагането на ултравиолетова и инфрачервена светлина. Така Бъроуз може да даде живот на своята иреална естетика, в която всяка прашинка полен, всяко венчелистче и всяко стебълце заживява нов, светлинен живот.

За да подсили допълнително ефекта на своите фотографии, Бъроуз аранжира кадъра на гарвановочерен фон. Едноцветният фон не само дава на изображенията по-драматичен и контрастен облик, но и прави така, че очите на гледащия винаги да са върху обекта. Ако искате да видите повече от фотографа, можете да го последвате в Instagram.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види