В етиопския щат Тигре нараства недоволството от премиера Абий Ахмед

Роби Корей-Буле от Франс прес

В тясното си студио етиопският реге изпълнител Соломон Йикуноамлак докосва струните на своята китара и запява последната си балада - страстен призив за единство в родния му щат Тигре, в момент на големи катаклизми на национално ниво.

Това изпълнение е по-скоро необичайно за творец, който е придобил известност с композирането на любовни песни. Но той се надява, че новата му песен ще намери отклик сред неговата публика от етноса тигре, чието недоволство от премиера Абий Ахмед не спира да нараства.

От идването си на власт през 2018 г. 42-годишният лидер скъса с авторитаризма на предшествениците си и промени балансите във властта, като маргинализира елита на тигре, който отдавна е обвиняван, че е монополизирал всички влиятелни постове.

"В наши дни всички стават активисти, всички стават политици", отбелязва Соломон Йикуноамлак, разсъждавайки върху промените, които се случиха през последните 15 месеца.

В регионалната столица Мекеле представители на етноса тигре смятат, че Абий, произхождащ от етническото мнозинство оромо, прави от тях изкупителни жертви за всички проблеми на Етиопия в последно време.

Това възмущение се прояви още по-очевидно след убийството в края на юни на петима висши представители на правителството и армията по време на опита за преврат срещу правителството на щата Амара, съседен на Тигре.

Две от жертвите, сред които началникът на генералния щаб на етиопската армия генерал Сеаре Меконен, произхождат от Тигре, където хиляди хора почетоха паметта им, а някои обвиниха Абий в предателство.

"Огромно разочарование"

"Тук в Тигре разочарованието е огромно", обяснява Небию Сехил Микаел, професор в Университета в Мекеле. "Съществува ясно очертана опозиция срещу федералното правителство", допълва той.

Но гневът срещу премиера съществува в Тигре много преди последните събития. От встъпването му в длъжност представителите на етноса тигре се оплакват от едно враждебно централно правителство, което по думите им действа срещу техните интереси.

При все че представляват само 6 процента от общото население, надвишаващо 100 млн. души, тигре отдавна упражняват влияние, което е несъпоставимо с тяхната численост.

Фронтът за освобождение на народите на Тигре (ФОНТ), който предизвика падането на бруталния военно-марксистки режим на Дерг през 1991 г., доминираше до миналата година в коалицията, която оттогава бе на власт - Революционно-демократичния фронт на етиопския народ (РДФЕН).

Но антиправителствените демонстрации на етносите оромо и амара, които доведоха Абий до властта, успяха да ограничат неговата мощ. ФОНТ все още е член на РДФЕН, но се раздели с редица ключови постове.

Някои от жертвите на извършените от премиера чистки станаха един вид герои за тигре. Зайид Малас, продавачка на дрехи, казва, че една от стоките й, които се продават най-добре са тениските с надпис: "Аз съм Гетачев Асефа".

Този всемогъщ шеф на разузнавателните служби на страната беше отстранен от Абий миналата година. Заради издадена заповед за арест той е избягал и може би се укрива в Тигре.

"Ние сме заплашени"

Според Зайид тениската, която носи лика на Гетачев, маскиран с шал, шапка и слънчеви очила, е начин да се каже на Абий, че бившият шпионин никога няма да се изправи пред съда. "Всички представители на етноса тигре я купуват. Гетачев е герой", уверява тя.

Опасенията на етноса тигре за бъдещето му засенчва цялото критично мислене за провалите на ФОНТ да укрепи демокрацията и да се пребори с бедността, казва Махари Йоханс, признат политически коментатор и представител на тигре. "Политиката на тигре е политика на сигурността. Ние сме заплашени", отбелязва той.

Позициите са толкова поляризирани, че тигре все по-открито обмислят идеята за отцепване, твърди Вондиму Асамнев, опитен дипломат от Мекеле. "Това е много жалко", казва той и добавя: "Те дори са започнали да се питат дали принадлежат към тази страна".

Дори отцепването да остава доста далечна перспектива, напрежението се отразява навсякъде, включително в спорта. Привържениците на местния футболен клуб "Мекеле 70 Ендерта" бяха шокирани в началото на годината да видят феновете на съперническия отбор да разкъсват плакат с лика на Мелес Зенави, бившия премиер, произхождащ от Тигре.

Инцидентът предизвика сблъсъци между привържениците на двата клуба, което принуди Етиопската футболна федерация временно да прекъсне шампионата.

ФОНТ се възползва от това, за да направи от "Мекеле 70 Ендерта" регионална кауза. Няколко от представителите му присъстваха в събота на връчването на шампионската купата на клуба в последния ден на шампионата на Етиопия.

За някои обаче политизирането на футбола вече е прекалено.

"Тези така наречени политически фигури трябва да се концентрират върху политиката", казва един от феновете Асмелаш Нигус и добавя: "По-добре ще е да не се месят във футбола". 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види