Децата плащат цената в офанзивата на сирийското правителство срещу бунтовниците в Идлиб

Писъците на Халед Бакур се чуват из цялата болница, докато петгодишното момче получава медицинска помощ в контролираната от бунтовниците провинция Идлиб в Северозападна Сирия.

Седмици преди това момчето е било тежко ранено от въздушни удари на сирийски правителствени изтребители срещу село Маарет ал Нуман в селски район на Идлиб. То е едно от многото деца, изложени на ударите на военната кампания на сирийския президент Башар ал Асад с подкрепата на съюзническата руска авиация, започнала през април срещу последния голям бастион на опозицията в страната.

Оттогава около 535 цивилни, сред които 134 деца, са били убити в бунтовническия анклав в Идлиб и в съседната провинция Хама, сочат данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Халед е бил в стаята си, когато в средата на юни правителствен изтребител бомбардира селото му. Стената се срутва и той получава сериозни наранявания по ръцете, крака и други части на тялото, разказва неговото семейство. Снимките на двамата брата на Халед, които викат за помощ някой да извади брат им изпод руините, се разпространяваха широко из социалните мрежи.

Неговата майка, седнала до него в болницата в Идлиб, все още се възстановява от травмата. "Не можех да виждам заради гъстия прах", разказа тя за ДПА по телефона. "Огледах се и започнаха да викам децата си. Когато Халед не отговори, помислих, че съм го загубила".

Халед оцелява по чудо, след като спасители от доброволческата група "Бели каски" съумява да го изрови изпод отломките и да го откара до близката болница. Момчето е спряло да говори след бомбардировката, казват негови роднини.

"Халед бе докаран в болницата в Маарет ал Нуман с фрактури и натъртвания. Той беше в полусъзнание", каза за ДПА Абделхамид Дабак, лекарят, оказал първа помощ на Халед. "Момчето беше в шок и цялото покрито с прах и кръв. Имаше късмет да оцелее", добавя той.

Според Мохамед Катуб, старши мениджър в благотворителното "Сирийско-американско медицинско дружество" от началото на правителствената офанзива в Идлиб неговите болници в разкъсваната от война страна са приели 2515 ранени, вкл. 724 деца. "Тези числа се отнасят само за ранените, лекувани в обекти на САМД. Общата бройка може би е по-голяма. Но болниците на САМД приемат мнозинството от ранените, тъй като ние управляваме главните болници в Идлиб, в които се препращат пациенти от други болници", казва Катуб.

Здравната администрация в Идлиб посочва, че убитите от правителствените атаки са 859 цивилни, сред които 360 деца, само в Идлиб. "Много от регистрираните смъртни случаи на деца са когато те са били у дома или на училище", казва в интервю по електронната поща Жоел Басул, регионален говорител на организацията "Спаси децата". "Това трябва да бъдат безопасни места, където децата трябва да растат и развиват в безопасност", добавя тя. Според Басул хиляди деца за били разпръснати поради насилието и сега живеят в пренаселени убежища или несигурни палатки. ""Спаси децата" призовава всички страни в конфликта да спазват международното хуманитарно право. Училища, болници и другата важна гражданска инфраструктура трябва да бъде защитена от нападения", заявява тя.

Насилието в района подлага на риск живота на около три милиона цивилни, казват хуманитарни служители. "Белезите от този преживян ужас остават запечатани в умовете на децата. Ще им трябва много време за да ги преодолеят емоционално", казва лекарят Дабак.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види