И хората със синдром на Даун могат да бъдат добър екип

Те са общо шест души - постоянен и помощен персонал със синдром на Даун, включени в пазара на труда, на които се предоставя възможност за стажове и придобиване на опит, според възможностите на всеки един от тях.

Мястото, където работят, е кафене в Блуменау, открито през миналия декември. Този град се намира в щата Санта Катарина, Бразилия, основан е през 1850 г. от немски емигранти, за което говори и наименованието му (blume-цвете на нем. ез.). Това уютно място привлича вниманието - наричат го Cafeteria Especial (специалното кафене), защото освен приятна атмосфера, безпрепятствен достъп за всеки и брайлово меню, ще ви посрещнат неподправените усмивки на неговите служители.

Как се случва всичко това?

За да отворят такова заведение и обучат персонал, съставен само от хора с Даун, създателите на проекта - Джорджо Синестри и Делфино Андраде, инвестират в специално обучение. То започва през 2017 г. и се провежда два пъти седмично. Включва уроци по готвене, комуникация, междуличностни отношения и обслужване на клиенти. Макар че кафенето вече работи, обучението не спира. В момента се провеждат курсове за баристи, отчетност и съхраняване на храни. Тези курсове целят да подпомогнат служителите с Даун, за да се усъвършенстват в професионален и личен план. Освен традиционното за региона меню, се предлага също храна без глутен и без мляко, веганска и вегетарианска, приготвяна на място. Заведението набира популярност. Провеждат се срещи и различни събития на хора с увреждания, защото не само в Блуменау, но и в съседните градове вече знаят, че специалното кафене е място, където всички са добре дошли.

А знаете ли, че от миналата година се провежда Световно първенство по футзал (футбол в зала) за състезатели с Даун, организирано от съответната международна федерация (FIFDS) и се провежда по правилата на ФИФА?

 

Домакин на първото издание е град Визеу, Португалия. Независимо от предимствата на домакинството, първият носител на престижната титла е Италия.

Тази година дойде ред и на следващото издание, то се проведе миналия месец в град Рибейрао Прето, щата Сао Пауло, Бразилия.

За Адилсон Рамос, президент на Бразилската конфедерация на спортовете за хора с интелектуален дефицит (CBDI), провеждането на шампионата е от полза за всички. "Той е нещо важно и значимо, защото показа, че и хората с увреждания притежават качества да се борят и побеждават."

За радост на домакините и многобройната публика световната титла спечели Бразилия. Във финалния мач тя победи Аржентина с резултат 7:5! Играта бе ожесточена и драматична, през първото полувреме Бразилия започна с добро предимство - вкарва 5 гола срещу един на Аржентина. Но гаучосите  успяват да се окопитят и бележат четири гола. Но Бразилия не се предава, тя постига крайната победа, като отбелязва още два гола. Сред голмайсторите се откроява Ренато, който вкарва последния гол - 10 секунди преди края на мача. Той става и голмайстор на шампионата с 21 гола за своя отбор!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види