Снимка: Getty Images

Какво целят санкциите на САЩ срещу Техеран?

Франс прес

Петрол, нефтохимия, финансови трансакции, Гвардейци на революцията: САЩ се целят в сърцето на иранската икономика, откакто възобновиха санкциите през 2018 г. в рамките на политика на "максимален натиск" за връщане на Техеран на масата за ядрени преговори.

Наказателните мерки имат за цел да затруднят търговския и финансов обмен с Иран. Откакто САЩ се оттеглиха от сключеното през 2015 г. във Виена иранско ядрено споразумение, международните фирми, които трябва да избират между иранските си инвестиции и достъпа до американския пазар, масово избраха да се изтеглят от Иран.

Петрол, нефтохимия

Правителството на Доналд Тръмп иска да направи така, че износът на ирански петрол да е "възможно най-близък до нулата", и казва, че може да постигне тази цел още през 2019 г.

Според агенция Блумбърг износът е намалял от 1,5 милион барела на ден през октомври 2018 г. на 750 000 барела на ден през април.

През май Вашингтон отмени последните изключения, които беше дал на осем страни за купуване на ирански петрол. Турция и Индия съобщиха, че са прекратили всякакви трансакции с Техеран.

Този месец Иран заяви, че продължава да изнася петрола си чрез "неофициални или неконвенционални продажби". В същото време Франция, Великобритания и Германия, които са страни по иранското ядрено споразумение, създадоха през януари механизъм за бартерна търговия с Иран за заобикаляне на санкциите.

Освен суровия петрол санкциите са насочени и срещу кондензатите, вид лек петрол.

Друг ключов сектор е нефтохимическата промишленост. На 7 юни Вашингтон санкционира компанията "Пършън гълф петрокемикъл индъстрийс", която е свързана с идеологическото оръжие на режима: Гвардейците на революцията.

Заедно с филиалите си тази компания представлява 40 процента от иранския производствен капацитет в нефтохимията и 50 процента от износа в този сектор. Според Вашингтон компанията оказва финансова подкрепа на Хатам ал Анбия, конгломерата на Гвардейците, който участва в повечето големи ирански инфраструктурни проекти.

Финансови трансакции

През август 2018 г. Вашингтон забрани иранското правителство да купува долари, с което силно затрудни достъпа на фирмите и населението до американската валута.

На санкции са подложени и обмените между чуждестранните финансови институции и иранската централна банка или други ирански банки. Тези институции повече не могат да имат достъп до американската финансова система.

Правителството на Тръмп по-специално иска международната банкова мрежа Суифт, основен елемент от финансовата система за парични преводи по света, да изключи санкционираните ирански банки.

Забранен е и обменът на злато и други ценни метали.

Гвардейци на революцията

През април Корпусът на гвардейците на Ислямската революция беше поставен в американския черен списък на чуждестранни терористични организации. Вашингтон за пръв път санкционира организация, "която е част от чуждестранно правителство", увери Доналд Тръмп.

В този черен списък са включени и Бригадите Кудс. Това елитно звено е натоварено с операциите в чужбина и подкрепя съюзените с Иран сили в Близкия изток като войските на сирийския президент Башар Асад, движението Хизбула в Ливан и иракските сили в борбата с джихадистите.

През януари министерството на финансите на САЩ наложи санкции на две подкрепяни от Иран милиции, които воюват в Сирия: дивизията Фатемиюн, която е съставена от афганистанци, и бригадата Зайнабиюн, съставена от пакистанци.

Индустрии

Санкциите са насочени срещу производството на желязо, стомана, алуминий, мед, добива на въглища и графит.

Автомобилният сектор и търговската авиация, която се бяха възползвали от плахото отваряне след отмяната на санкциите при сключването на иранското ядрено споразумение, отново са взети на мушка. Повечето европейски автомобилостроители се отказаха от проектите си в Иран.

Санкции са наложени и на корабостроенето и морския транспорт.

Другите санкции

САЩ са забранили вноса на идващи от Иран килими и хранителни продукти.

През март бяха наложени санкции на 14 ирански ядрени учени - предупреждение към младите им колеги, които се изкушават да тръгнат по стъпките им.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види