Снимка: Frederick Florin

Ръководната длъжност в Брюксел за пет години: добра заплата и натоварен график

Селин льо Приу от Франс прес

Той пилотира изпълнителната власт на ЕС, ръководи екип, в който се говори на много езици, преговоря с най-големите световни лидери, но няма нито самолет, нито ведомствено жилище. Новият председател на Европейската комисия ще встъпи в длъжност на 1 ноември и вчера на европейска среща на високо равнище се обсъждаха кандидатите за него.

Според настоящия титуляр, Жан-Клод Юнкер от Люксембург, "това е работа на пълен работен ден, по 18 часа дневно". Владеенето на английски е задължително, френският е допълнително предимство, както и всеки друг европейски език.

Петгодишният мандат може да бъде повторен само веднъж. Ето какви са прерогативите и задачите на тази длъжност:

Непривлекателен кабинет

Човекът, който е лицето на Европа, има офис на 13-ия етаж на "Берлемон", сграда с кръстовидна форма, построена през 60-те години на мястото на бивш манастир (откъдето идва името й) и обновена в края на миналия век след 15-годишно отстраняване на азбест. Тя няма нищо общо с блясъка на Елисейския дворец или канцлерството в Берлин.

Разположена е в доста сив квартал, който носи името на родения в Люксембург французин Робер Шуман, един от бащите основатели на Европа.

Пред "Берлемон", от другата страна на "Рю дьо ла Лоа", улицата, която е почти като минаваща през града магистрала, се намира Съветът, където по няколко пъти годишно се събират държавните и правителствените ръководители на Съюза.

Тази сграда, наречена "Юстус Липсиус" (по името на белгийския хуманист от 16-и век), постоянно напомня на председателя на Европейската комисия, че правомощията му са ограничени, тъй като лидерите на държавите от ЕС и Европейският парламент вземат решенията въз основа на негови предложения.

Тлъста заплата

Заплатата е следната: 27 903, 32 евро бруто на месец (облагани с 45 процента данък), към които всеки месец има добавка за квартира от 4 185,50 евро и 1 418,07 евро за разходи.

Ако има дете, което да издържа, председателят на Еврокомисията получава добавка от 410,11 евро и помощ за ученик от 100,18 евро.

За сравнение, френският президент печели много по-малко: неговата месечна заплата е 15 140,45 евро бруто, заедно с всички добавки.

Председателят на Еврокомисията няма служебно жилище. Затова има две възможности - да живее в един от многобройните апартаменти в европейския квартал, да наеме къща в престижните и зелени общини Волув Сен Пиер или Волув Сен Пиер/Сен Ламбер или Укл, т.е. във фламандската част Тервюрен, или, както г-н Юнкер, да спи в хотел.

За пътуванията си председателят на изпълнителната власт на ЕС трябва да ползва редовни полети като всички.

Служители от 28 държави

Председателят на Еврокомисията има под свое ръководство около 33 000 служители, които са от 28-е държави членки (ако се стигне до Брекзит, те ще са 27).

Основният работен език е английският и това ще остане така, дори ако Обединеното кралство напусне Съюза. Другите два работни езика са френският, чието влияние значително намаля след разширяването на ЕС на Изток, и немският.

Под прякото ръководство на председателя е Колегиумът на 27-те комисари, по един от всяка държава от ЕС (плюс тази на председателя).

Председателят ги избира на базата на предложения на страните членки. След това трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент.

Датчанката Маргрете Вестагер, кандидатка за председателския пост на Еврокомисията, обеща да има балансирано разпределение между мъже и жени.

Заседания на Еврокомисията в сряда

Под ръководството на своя председател Европейската комисия предлага законодателство, задължително за целия ЕС, следи за зачитането на конкуренцията между предприятията, като евентуално налага глоби и договаря търговски споразумения между ЕС и целия свят.

Комисията се събира на заседание един път седмично, най-често в сряда в Брюксел, но веднъж месечно заседава във вторник в Страсбург.

Един път годишно, през септември, председателят на Еврокомисията изнася реч за състоянието на Евросъюза на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, донякъде по образец на американския президент, който говори през януари пред Конгреса.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види