Снимка: Todd Diemer

За странните валежи

Знаете ли, че на английски нашият фразеологизъм "вали като из ведро" се превежда като "raining cats and dogs"? И докато никой не е открил произхода на този израз, историците са категорични, че със сигурност никога не са се сипали котки и кучета от небето. Обаче що се отнася до падане на други странни предмети и животни от небето, нещата стоят по съвсем различен начин.

Още от библейските времена са докладвани случаи, в които странни неща падат от небето. Някои от тях са се случили повече от веднъж и са резултат от природни фактори. Други са били инцидентни и е по-малко вероятно да се повторят. И все пак, са повече от необясними.

Сурово месо

Парчета месо са падали от небето над Вирджиния през 2016, едно от които пада на главата на дете по време на урок по езда. Експертите смятали, че виновникът за това е гларус, но впоследствие се оказва мишелов, който ловувал зайци. Той бил отговорен за изпускането на месо по време на полеттите си. Така това (почти) невинно негово действие записва в историята събитие, познато по тези ширини като "Валежа от месо в Кентъки".

Риба

Огромни количества дребна риба често стават жертва на водните изпарения и се понасят към небето с лекота, след което се сипят обратно към земята на цели купове. Точно това се случило и в отдалечения австралийски град Лаяману през 2010, когато жителите били шокирани от случилия се рибовалеж.

Кръв

Зловещо, или поне така изглеждало. Това се е случвало най-скоро в Индия. В статия на Examiner, която анализира случаите на "червен дъжд"  през последните две десетилетия, експерти обясняват, че "мистериозният червен цвят на дъжда е причинен от неидентифицирана форма на живот, която няма ДНК“, потвърждавайки, че според тях това е бил "кървав дъжд".

Жаби

Подобно на рибите, жабите са лесна мишена за възходящия въздушен поток, причинен от изпарение. Те могат да бъдат понесени на километри височина. В инцидент, случил се през 2009,  дъжд от попови лъжички нанесъл огромни щети в град в централна Япония.

Акули

През 2012 г., акула паднала от небето по средата на голф игрище в южна Калифорния по време на урок. Един от инструкторите я върнал обратно в океана, където тя отплавала успешно. Свидетели твърдят, че акулата имала прободни рани и било констатирано, че най-вероятната причина е огромна птица да е понесла акулата във въздуха. Вероятно птицата е успяла да прелети до сушата, захапала акулата, докато тя не се раздвижила и не се освободила, след което паднала на сушата.

Червеи

Изпарението на водата в атмосферата се смята за причината повече от 120 червея да паднат под формата на валеж от небето върху група ученици по време на урок по физкултура.

Топки за голф

Голяма част от метеоролозите сравняват големите ледени късове на градушката с орехи или топки за голф. Сейнт Питърсбърг Таймз обаче разказва история за истински валеж от "много, много топки за голф", сипещи се от небето над града Пунта Горда на крайбрежието на залива на Флорида през 1969 г. Обилните валежи по време на курсове по голф били пренебрегвани преди този случай и не били смятани за нещо опасно. Докато не заваляли топки за голф от небето.

Пари

Германка имала необичайната възможност да събере значителна сума пари, които се сипели от небето над нея, докато тя шофирала. Коментарите след случилото се били, че тя е проявила невероятна комбинация от честност и глупост, когато по-късно ги върнала на полицията.

Паяци

Те не могат да летят. Но ако дадат всичко от себе си, могат да си оплетат подобаващ парашут. Пред 2007, група паяци (или може би е по-редно да ги наречем ято) навалели над група катерачи в Аржентина.

Кал

Човек на име Дж. Мур от Ийстън, Пенсилвания писал до редакцията на Science Magazine, за да обясни, че е бил свидетел на "кален дъжд", предизвикан от пясъчна буря в комбинация с дъжд на 12 април 1902 г. Това се повторило и в Нова Зеландия според телеграма от 14 ноември същата година. "Дъждът, който дойде вчера следобед от юг, беше валеж от червена глина по целия път от Хенли до Уайола."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види