Евангелският нудизъм печели последователи в Бразилия

Да, евангелисти практикуват нудизъм, и то не само на местата, предназначени за това, а дори в храмовете - по време на богослужения, четене на Библията и молитвени събирания.

Самоопределили се като "християни натуристи", евангелистите-нудисти се появяват първо в Пенсилвания (САЩ), но техните идеи намират добър прием по атлантическото крайбрежие на Бразилия.

Ние сме група християни от различни църкви, открили в нудизма форма на личностно развитие, на по-дълбока духовна връзка с Бога или просто на здравословен начин на живот и общуване с природата. Макар че засега сме само евангелисти, ние сме отворени към християните от другите църкви, защото както християнството, така и натуризмът не се ограничават до определени социални групи, а се изповядват от хора с различни професии, ниво на образование и възраст. 

Един от тях е Естевао Престес, изгонен от лоното на Петдесятната църква заради навиците си да се моли гол, той вече посещава Презвитерианската църква, където намира съмишленици.

"Когато моите предпочитания бяха разкрити, бях извикан пред съвета на пасторите. Получих официално обвинение за неморално поведение. Аз не крия, че съм натурист, но не нося значка, която да ме отличава. Тези, които знаят, че съм такъв, ме приемат", казва Естевао. 

От своя страна търговецът Карлос Морейра, също евангелист, обяснява практикуването на нудизма като нещо съвсем естествено: "Не считам себе си за грешник. В моя живот натуризмът предшества религията. Посещавам нудистки плажове от 15 г., а преди 7 станах евангелист. Къде в Божието слово се забранява да бъдеш гол? Ние сме хора с чист и свободен дух. А какво ще кажете за карнавала, където голотата е на показ? За списанията с голи мъже и жени? Нашата житейска философия е уважение към ближния".

Наистина ли е грях?

Сред аргументите в подкрепа на евангелския нудизъм е идеята, че грехът е в намеренията: "Мразя дрехите, което не означава, че не нося Бог в сърцето", казва програмистът Нелси Перейра де Соуза, член на баптистката църква.

Практикуването на нудизма сред евангелистите все повече се разпространява, присъединяват се и петдесятни християни - всички те казват, че чувстват присъствието на Бог. Бях очарована от уважението и чистота в отношенията между всички. Да си натурист означава да си в пълен контакт с Господ", казва пасторка, предпочела да остане анонимна.

Лидерът на църква в Съединените щати, която провежда нудистки ритуали, смята, че тази практика е синтезиран  израз на християнските принципи: "Така тези, които идват на нашите проповеди, са просто едни човешки същества, всички са равни, без бляскав външен вид или демонстрация на богатство", твърди пастор Алън Паркър, който проповядва гол.

А какво смятат противниците на тази разпространяваща се тенденция?

Според Библията, "Очите им се отвориха и те забелязаха, че са голи. После събраха смокинови листа и направиха престилки, за да се покрият". В същия контекст, след грехопадението, самият "Господ Бог направи дрехи от кожа и с тях облече Адам и жена му".

Чрез този акт Господ създаде принцип, който не бива да се нарушава така, както непокорството на Адам и Ева доведе до изгонването им от Рая. Ето защо, нудизмът няма библейска основа и не трябва да се защитава като се използва Божието слово" е мнението на пастор Адилсън Невес от реформираната Презвитерианска църква.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види