Снимка: Djim Loic

Сходствата не гарантират щастие в любовта

Който някога е отварял сайт за запознанства или поне веднъж е излизал на уговорена от приятели среща знае, че повечето хора смятат, че съвпаденията в характера и светогледа са предпоставка за хармонична връзка. Тук презумпцията е, че сходните интереси и характери ще помогнат и на двамата да се чувстват добре, без да правят компромиси и ще имат общи цели. Колкото повече общи неща имате, толкова по-забавно ще ви бъде. Звучи интуитивно, но дали наистина е така? Оказва се, че има доста изследвания, които поддържат именно тази теория. Преди повече от половин век социални психолози документират, че сходствата играят ключова роля в привличането и стигат до заключението, че: хората, които харесваме най-много, са тези, които смятаме за най-подобни на нас самите. Но, както вече предполагате, нещата далеч не са толкова прости. Сходствата наистина имат своята роля в привличането и в самата връзка, но те сами по себе си не са гаранция за щастлив съвместен живот.

Проучване върху ефектите на сходствата върху щастието и усещането на щастието беше публикувано в списанието "Journal of Research in Personality". То е проведено от академичен състав от Щатския университет в Мичиган и в него са взели участие главозамайващите 2,579 двойки. Това не бива да ви учудва, защото то е започнато през далечната 1968 г. и правено в продължение на 50 години. Насочено е върху хетеросексуални двойки, чиято средна възраст е 51 години, а продължителността на брака им – около 22 години. Били изследвани удовлетвореността от връзката и множество маркери за психическото здраве, включително спадове в настроението, еуфория и задоволство от живота като цяло. Също така било отчитано доколко двойките си съвпадат по отношение на така наречените пет големи личностни характеристики или черти.

Петте големи личностни характеристики включват: отвореност към нови преживявания, съзнателност (добросъвестност, организираност и вглеждане в детайла), екстровертност и социални умения, сговорчивост или сътрудничество и невротизъм или неспособност за справяне с напрежение и чести промени в настроението.

И така, какви резултати дало изследване. Преди всички хората, които са по-екстровертни и сговорчиви, но по-малко невротични, като цяло се чувстват по-добре във връзката си. В допълнение, хората, чийто партньори са по-съзнателни и по-малко невротични, се чувстват по-щастливи.

С други думи – взети по отделно личностните характеристики на партньорите имат голямо значение за това как се чувстват те и човекът до тях във връзката. Има ли обаче значение, ако тези черти се дублират? Оказва се, че не особено. Според изследването сходствата оказват малко влияние. Много по-малко от ефекта на отделните личностни характеристики.

Резултатите са в унисон с тези от друго изследване, фокусирано върху сходствата и задоволството от връзката. По-ранното изследване показва, че при прогнозирането на успешна връзка и щастие това, което има най-голямо значение са характерите на отделните партньори, следвани от тези на родителите на двойката и чак това сходството между двамата партньори. И отново влиянието на сходствата остават доста малки.

В мета-поучване озаглавено "Необходими ли са същински сходства за привличане", в рамките на което били разгледани 300 независими изследвания върху сходствата и силата на привличането, пък би достигнато до заключението, че подобните, наистина се разтварят в подобни, тоест ние първоначално изпитваме привличане към сходни на нас партньори, това дългосрочен план ефектите на тези сходства върху щастието ни като двойна са пренебрежимо малки.

Но има и една много важна уловка – докато същинските сходства очевидно не оказват влияние върху връзката ни, ефектът от сходствата, които ние самите смятаме, че имаме с партньора си,  е много голяма. С други думи, когато хората си мислят, че имат сходни характери с партньора си, без това непременно да е вярно, те се чувстват по-щастливи. И понеже вече стана дума за уловки, ето още една – проучванията показват, че различията, които психолозите определят като допълване на характерите, имат отношение към качеството на връзката. Например по отношение на доминантността и пасивността хората са по-щастливи, когато са във връзка с човек, у когото противоположното качество е по-силни изразено. Това напълно потвърждава клишето, че противоположностите се привличат.

Всичко това ни казва и още нещо много важно – винаги трябва да подхождаме с известна доза скептицизъм към всички сайтове и приложения, които искат да ми убедят, че са намерили "идеалния" за нас партньор. Чистото сумиране на интереси и сходства далеч не е достатъчно. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види