Снимка: Mae Mu

Захарната бомба е мит

Захарната бомба или тръпка е онова приятно чувство на прилив на енергия, което би трябвало да ви връхлита сред консумация, често прекомерна, на захар. Вероятно всички в една или друга степен вярваме на това твърдение и дори сме го изпитвали, въпросът е обаче дали има реална научна предпоставка за него? И още тук се намесва биологът и психолог от Хумболтовия университет на Берлин Константинос Мантанцис, който заявява: "Зараждането на тази идея може да бъде търсено в доста отдавнашни изследвания, според които приема на въглехидрати при децата може да доведе до пристъпи на хиперактивност. Това предположение обаче вече в голяма степен е отхвърлено". Според учения идеята продължава да е широкоразпространена, въпреки че научната обосновка за нея е в най-добрия случай съмнителна.

В метаизследване ("Захарна бомба или захарна дупка – метаанализ на влиянието на въглехидратите върху настроението"), публикувано в изданието "Нюросайънс анд Биобихейвиъръл ревюс", Мантанцис разглежда подробно ефектите от въглехидратите и в частност захарта върху настроението. Учените използвали данните от 31 вече направени изследвания, като всяко от тях разглеждало определен аспект от психологическите въздействия на приема на захар и трябвало да отговаря на определени научни критерии. Всички те например били направени на произволен принцип и включвали възрастни, здрави хора, също така трябвало да са фокусирани върху непосредствените ефекти от оралния прием на въглехидрати, а не върху дългосрочните ефекти. Учените търсели промени в множество психологически параметри като концентрация, потиснатост, спокойствие, умора, объркване, напрежение и ярост. Ефектите също трябвало да бъдат измервани в определени отрязъци от време – до 30 минути, между половин и един час, след 60 минути.

Резултатите от изследването са следните: консумацията на захар не подобрява който и да е аспект от настроението ни. Не само това, но е много вероятно един час след консумацията захарта да понижи концентрацията ви, да предизвика умора – тоест да усетите спад, без пик.

"Надяваме се, че резултатите окончателно ще разбият мита за захарната бомба, който по някаква причина се оказва доста устойчив през годините, въпреки че няма никакви доказателства за него. – продължава Мантанцис – Всички знаем, че прекомерната употреба на захар може да е пагубна за здравето, а вече с голяма степен на сигурност можем да допускаме, че е вредна и за настроението. Или с други думи – намаляването на захарта може да е ключът към подобряването на здравословното, но и на психическото ни състояние."

В допълнение ученият допуска, че повишението на настроението след употребата на захар може да не се дължи на нея, а на ситуациите, в които я приемаме – най-често когато сме сред приятели, след хубава вечеря или в уютна или романтична обстановка у дома, което само по себе си влияе на настроението ни. Така мозъкът ни погрешно обвързва приятното чувство с консумацията на сладко. Това може да води до странен плацебо ефект, който тепърва трябва да бъде изследван, но се касае до отчетени в лабораторна среда положителни промени в настроените след употреба на захар – такива на този етап няма.

И макар резултатите да са интересни сами по себе си, те могат да имат и по-широко приложение по отношение на това как избираме храната. Един от авторите на изследването, д-р Сандар Сюнран-Леа заявява: "Увеличаването на затлъстяването, диабета и метаболитния синдром през последните десетилетия недвусмислено показва, че се нуждаем от подплатени с факти стратегии на хранене, които да ни помогнат да се храним здравословно през целия си живот. Резултатите от проучването ни показват, че газираните напитки и сладките десерти не са източник на бърза енергия, която магически да ни избави от чувството на умора или да повиши концентрацията ни."

В същото време изследването има и своите ограничения. Изследвани са например само здрави възрастни, а резултатите мога да се различават при деца и хора с хронични заболявания. Освен това е вероятно хора с нервни разстройства да се влияят повече от приема на въглехидрати.

Трябва да се отбележи и че изследването не взима предвид съставките, които се приемат успоредно с въглехидратите в десертите и газираните напитки. Безалкохолните са буквално коктейли от химически елементи, а да се вземат предвид всичките възможни комбинации и ефектите от тях е огромна научна задача. Дори и на чисто теоретично ниво взаимодействията да могат да се предвидят, всяко от тях трябва да бъде тествано в лабораторни условия и с контролирана група от хора.

В заключението авторите на изследването смятат, че захарната бомба е мит и дори е много вероятно любимият шоколадов десерт да ви накара да се чувствате по-уморени. В същото време е възможно някои напитки и храни да повлияват положително на енергията ви, но това се дължи на комбинацията от други съставки в тях, а не на захарта.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види