Снимка: Getty Images

"Knocker up" - професия "събуждач"

Случвало се е на всеки да закъснее за работа – или будилникът не е звънял, или сме забравили да включим алармата. В днешно време ние разчитаме прекалено много на технологията, за да си отворим очите сутрин.

А как са се справяли хората преди? Какво са правели работниците в началото на индустриалната революция, когато е трябвало да застъпват на смени във фабриките? Този период (1750 – 1850) позволил само за 3-5 поколения да се премине от аграрно общество към индустриално производство. Работата във фабриките била жизнено важна за оцеляването на хората и ангажирала цялото семейство, включително децата. Ако някой допуснел грешката да закъснее, бързо бивал уволняван, работна ръка не липсвала. 

Така в Англия и Ирландия била измислена една оригинална и полезна професия: "Knocker up". Неговата задача била, след уговорка със съответния поръчител, да го събуди в уречения час. Как? Като чукал с дълга пръчка по стъклото на прозореца му, докато не получел отговор, че човекът се е събудил.

Не мислете, че тази работа се вършела от случайни хора, представители на по-ниските слоеве на британското и ирландското общество. Напротив много от тях били полицаи, които също работели на смени, и се възползвали от това, за да изкарат допълнителни доходи.

Освен полицаи, имало и "събуждачи", които се усъвършенствали в работата си и станали доста търсени. Често те трябвало да събуждат всички наематели на дадена улица, работници, които живеели на едно място и работели по едно и също време във фабриката. Сред тях била известната Мери Смит, която припечелвала по шест пенса седмично, за да изхранва шестнадесетте си деца, от които само две оцелели до зряла възраст. 

Тази жена имала много прецизна техника в изстрелването с малка тръбичка на сушени грахови зърна, с които трябвало да "бомбардира" прозорците на своите клиенти, поръчали събуждане. Нейният образ е запазен в книгата на Филип Дейвис "Изгубеният Лондон: 1870-1945", събрала над 300 снимки от онова време. 

Дъщерята на Мери Смит – Моли Мур, наследила професията на майка си, дори нейната 60-годишна тръбичка, с която 20 години продължила да изстрелва грах по прозорците. Постепенно обаче клиентите й започнали да отпадат с появата на по-достъпните и надеждни будилници през 40-50-те години на миналия век. 

И все пак в някои индустриални райони на Англия, особено в Манчестър, професията се упражнявала до началото на 70-те години. Смята се, че последният "Knocker up" се оттеглил от работа през 1973 г. в гр. Болтън. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види