Снимка: Официален Instagram акаунт на Вал Бернд

Майчинството като билет за околосветско пътешествие

Офис-служителката Вал Бернд, на 35 години, решава да пребори рутината и да навакса пропуснатите приключения! След като забременява, започва околосветско пътешествие, което освен вълнения, е съпроводено и с редица предизвикателства, които само неизвестността може да предложи.

Когато разбира, че със съпруга си Бен очакват своето първо дете, семейството решава, че това е най-подходящият момент да си почине от бизнес-графиците. 6 седмици след като дъщеря им се ражда Бернд стартират околосветско приключение.

От началото на пътешествието през май 2016-та година, когато първовородната им рожба е едва на шест седмици, семейството посещава Европа, Африка, Североизточна Азия, Австралия и Нова Зеландия. В Instagram можете да намерите дневник на туристическата им авантюра под името Nappy Nomad.  

По време на престоя им в Нова Зеландия Вал разбира, че очакват второто си дете. Естествено, предвижването през голяма част от завоите или високите части на планините се превръща във все по-голямо предизвикателство за майката и нейното семействто.

Най-тежката част от бременността на Вал е по време на почивката в Бали. Горещината на моменти е напоносима за младата майка. Но най-голямата трудност през този период са редовните медицински прегледи, които трябва да реализира всеки път на ново място при нов доктор, който да информира за всички посещения до момента и състоянието си от самото начало на забременяването с всички проблеми и симптоми.

Август 2017-та година се ражда втората дъщеря на семейство Бернд.

Много жени избягват пътуванията по време на бременността си. Вал обаче се надява да окуражи и вдъхнови повече семейства за подобни приключения.

"Моят мъж работеше за себе си и ръководеше няколко стартиращи проекта. Аз пък бях здравен специалист в няколко икономически и фармацевтични издания. Винаги съм била кариерно-ориентирана. Въпреки това, при всеки удобен случай, пътувахме."

"Когато забременях, не знаех какво ще правя с толкова много време, в което не съм ангажирана с работа. Всичко, което ме е спирало да тръгна по света, беше работното ми време. След като то отпадна, отпътувахме. Не сме имали нито миг колебание по въпроса. Никога не сме съжалявали за избора си." Първоначално семейството планира да обиколи южна Франция, Испания и Португалия. Останалите дестинации избират в движение според вдъхновението и настроението си.

Вал се надява, че нейният опит ще помогне на жените да преодолеят страховете си по време на бременността. Тя се завръща обратно в Германия чак в 32-та седмица от очакването.

"Трудното беше да мина през всички прегледи на различни доктори, които не са запознати с историята ми и да се приспособя към толкова много и различни здравни системи. Най-неприятният момент беше, когато се разплаках на поредния уговорен час, в който разбрах, че няма как да ме прегледа лекар. Получих много съобщения в Instagram от жени, които искат да пътуват, но ги е страх. Те просто искат някой да ги увери, че всичко ще бъде наред. Истината е, че никой не може да ти даде гаранция. Рисковете на подобно приключение са безспорно и много. За мен, обаче, си струва. Да лежа под палмовите дървета, да усещам бриза, докато наблюдавам как малкото ми момиче си играе. Това беше всичко, от което имах нужда."

След появата на второто им дете пътешествията стават още по-голямо предизвикателство. "Преди не се задържахме за повече от седмица на едно място. С две деца под две години, обаче, това е невъзможно. Затова променихме графика и престоят ни никъде не продължаваше по-малко от месец."

"Понякога беше трудно и се чудех защо продължаваме. Но после разглеждах снимките ни, връщах спомените от последните две години и разбирах, че това е най-доброто решение в живота ми. Станете от дивана и излезте навън!"

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види