Снимка: Guliver/iStock

Кои са нещата, които трябва да знаете за медицинските сестри, но те никога няма да признаят?

Спойлер: те мислят, че здравеопазването трябва да бъде безплатно точно толкова, колкото и вие.

Те плачат за вас.

Част от работата на медицинските сестри е да се сдържат, докато са на работа, но това не означава, че вътрешно не плачат за своите пациенти и за семействата им. Всъщност голяма част от медицинските сестри имат дни, в които заплакват веднага щом се приберат вкъщи. Психически, емоционално и физически изтощително е да се грижиш или да скърбиш за близките си. От друга страна е съкрушително да наблюдаваш безпомощно страдащи хора. Дори да са непознати.

Нещо повече – медицинските сестри често работят на 12-часови смени, които не включват планирано време за прегръщане, държане на ръце и облекчаване на пациентите и семействата им - дори и да имат силно желание да проявят голяма част от тези неща. Повечето медицински сестри осъзнават, че тези жестове са също толкова полезни, колкото лечението, извършването на тестове и процедури. Те осъзнават, че са длъжни да правят възможно най-голяма част от тях, в допълнение към всички планирани задачи.

Те също имат нужда от емпатия.

От сестрите се очаква изпълнението на безброй задължения освен осигуряването на грижи, затова те ценят моментите, в които пациентите и техните близки показват разбиране и признателност. Значителна част от обажданията и молбите, които медицинските сестри получават, са сериозни проблеми. Затова е неизбежно решението на тези проблеми да отнеме повече време, отколкото някой би предположил. Сестрите не очакват това да бъде извинение пред пациентите, които се нуждаят от грижи. Би било по-лесно обаче, ако пациентите и техните близки поне донякъде приемат ситуацията. Така се създават условия за медицинския персонал да работи по-ефективно и мотивирано. Освен това, ако се изразходва по-малко време за равносметки и оплаквания, повече време може да бъде отделено за диагностициране и справяне с истинските проблеми.

Те искат да поставят ваксината правилно от първия път точно толкова, колкото и вие.

Никоя медицинска сестра не е толкова отмъстителна, че да причини на пациентите прекалена и ненужна болка, за да подхрани собственото си его - никой няма време за това. Освен това, никоя медицинска сестра не иска да получи репутация на некадърна или неефективна, така че в най-голям интерес на всички е да изпълняват процедурите както продуктивно, така и бързо, докато всичко това е безопасно.

Те се жертват ежедневно.

Медицинските сестри са принудени да сдържат физиологичните си нужди часове наред, докато не изпълнят всички задачи в поставените срокове. Често пропускат почивка или дори обяда си, ако това е необходимо, за да се придържат към графика, или по-важното – ако трябва да се запази сигурността и здравето на пациентите. И тъй като болниците не спират да работят на празнични дни или при специални случаи, пропускането на повечето от тези празници всяка година е прекалено за тях.

Те ви обичат.

Това важи и за пациентите им, и за техните близки - дори тези, които са напълно неблагодарни или дори злобни към тях. От всичко, казано до момента, е разбираемо (а понякога и очаквано) да се сблъскат с безумието и глупостта на пациентите и близките им, поради обстоятелствата. Повечето медицински сестри са такива, защото искрено ги е грижа за здравето на хората и са в състояние да издържат всичката болка в сърцето и обидите, защото просто ги е грижа толкова много.

Сестрите се чувстват невероятно, когато могат да излекуват някого или да спасят живот, но също така се чувстват невероятно, когато знаят, че са свършили работата си по-добре, отколкото някой друг би могъл.

Независимо от критиките или възхвалите, които са насочени към тях.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види