Снимка: Luis Melendez

Конспирации на всеки ъгъл

Осем процента от българите са убедени, че Земята е плоска, а 15% - че ваксините заразяват с аутизъм и ни тровят според данните на политолога и социолог Първан Симеонов. Всеки може да вярва в каквото пожелае, ще кажат демократично настроените, докато по-консервативните ще се вдигнат на оръжие в защита на установените доктрини, недоумявайки как през 21 век се съмняваме в постиженията на медицината и астрономията.

Може и още как, дори през последните години се появиха толкова теории на конспирацията, че само експерт може да различи вярната от невярната информация. Да започнем с ваксините. От разгорещените сблъсъци в интернет се откроява лагер на антиваксъри, които нямат медицинско образование, но твърдят, че ваксините са опасни, и адвокати на задължителната имунизация, масово от които също не са завършили медицина, но са твърдо уверени, че ваксините са безопасни. Тоест, две групи от некомпетентни по темата хора спорят по въпрос, от който не разбират. Как да не се роди конспиративна теория при подобни условия?

Човекът, от когото започна цялата врява, е хирургът Андрю Уейкфийлд. Заедно с 12 съавтори той публикувал проучване в британско медицинско списание "Лансет", според което ваксината срещу морбили, рубеола и заушка, известна като МРП, предизвиква аутизъм у децата. Авторите твърдят, че са проследили развитието на 12 деца, ваксинирани с МРП, а родителите на 8 от тях съобщили, че след ваксинацията малките са загубили част от говорните и социалните си умения. Отбелязани са и други негативни изменения в организма им.

През годините са проведени десетки изследвания и нито едно от тях не потвърждава тезата на Уейкфийлд. През 2010 година списание "Лансет” изтрива статията от архива си, а впоследствие медицинският лиценз на Уейкфийлд е отнет. Но семетo е било посято, а митовете са живи и до днес. Въпреки че не е открита връзка между аутизма и имунизацията, броят на неваксинирани деца непрекъснато се увеличава.

От една страна, социалните мрежи имат пръст в популярността на тази тенденция, но далеч не са единствената причина. Недоверието към медицината е с по-дълбок корен и не засяга само ваксинацията, а също и тежките икономически кризи, терористичните атаки и природните бедствия. Когато налице е заплаха от подобен род, се активира част от мозъка, наречена амигдала. Тя се задейства при страх, тревожност, стрес, фобии, а конспиративните теории за реакция срещу несигурността и безпомощността. Психиката си търси комфорт в хаоса и почти винаги открива убежище.

Пол Уолън, учен от универистета Дартмунт, е установил, че колкото по-трескава е дейността на амигдалата, толкова по-вероятно е да вярваме на нагнетената параноя и разкази за шокиращи събития. С други думи, щом е на ход емоционална зона в мозъка, тежестта на логиката отслабва. Така се получава едно ядро от хора, наплашени за здравето на децата си, които, прочитайки извънредна новина, реагират изцяло под въздействие на чувствата.

Такъв пример е случай от преди няколко години, в който дете почина след ваксинация в Стара Загора. Веднага след трагедията майката обвини ваксината и призова родителите да не имунизират децата си. По-късно стана ясно, че лекарката е ваксинирала детето, макар и доста болно, получили са се усложнения и се е стигнало до фатален край. Лекарската небрежност бе премахната от контекста и се предизвика паника.

Тук трябва да се направи разлика и между скептично настроените към ваксините и категорично уверените в тяхната вреда. Практиката показва, че има по-голяма вероятност да се повлияе на първите, но с конкретни примери, провокиращи съчувствие, а не с обем от медицинска литература. Противното провокира Ефекта на обратния огън – термин от политиката, според който колкото по-големи са усилията в опровергаване на неточната информация, толкова по-убедени са хората в нея.

Същото се случва и при вярването, че Земята е плоска. Крайната теория на конспирацията възкръсна и оформи цяло общество, съставено предимно от американци и британци, които настояват, че НАСА ни лъже за постиженията си през последните десетилетия и незнайно защо и за формата на планетата ни. Чувството за несигурност и липсата на контрол върху това, което ни се случва, отново играят роля при тези убеждения, но има и нещо друго.

Ако попитате привърженик на версията, че Земята е плоска, как е изградил мнението си, той ще ви го обясни без проблем. Но ако попитате случаен човек какви са научните доказателства, че Земята е кръгла, вероятно ще се затрудни да ги посочи. Теориите на конспирациите са леснодостъпни, всеки може да ги разбере, докато науката е сложна. Човешкото желание за разшифроване на това, което ни заобикаля, е естествено, но търпението, усърдието в търсене на доказателства и информация не е. Затова много науки се опростяват, преразказват се на народен език и стигат до повече хора в елементарен вариант.

Всички теории на конспирациите споделят една основна точка – те са форма на бунт срещу неяснотата и опит да създаване на пространство, в което крайноемоционални хора се чувстват удобно. Интересен е обаче подходът за просветляване на "невежите”, предимно с открити обиди, компрометиране и призиви за психиатрично лечение. Унижението със сигурност е урок, който няма да се забрави, но е суров урок, който провокира съответната защитна реакция. Дискусията се измества от информационна кампания за образованието, здравеопазването и контрол над фармацевтичните компании в размяна на прилагателни, които не отговарят на истинските ни проблеми. А във верига, в която по-образованите мачкат необразованите, болестта лесно прераства в епидемия.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види