Снимка: Remi Yuan

Шепа ядки дневно намалява риска от инфаркт с 33 процента

Шепа ядки дневно - орехи, кашу или шамфъстък, намалява опасността от фатален инфаркт или инсулт за диабетиците с една трета, както и от сърдечносъдови заболявания.

Като количество са достатъчни седем ореха или 24 бадема, пет дни в седмицата. Най-голям защитен ефект имат ядките, растящи на дървета, установиха учени от харвардското училище по обществено здравеопазване "Т. Х. Чан". Сред тях са също бразилските орехи, пеканите, лешниците, макадамията.

Редовната консумация на ядки намалява и риска от коронарна болест на сърцето и втвърдяване на артериите с 20 процента, както и от смърт по каквато и да е причина с 31 процента. 

Сравнението е спрямо хора, които ядат по-малко от порция ядки месечно.

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт сред хората с метаболитното разстройство.

Всяка допълнителна порция ядки намалява риска от смърт от сърдечносъдово заболяване или неговото развиване съответно с шест или три процента.

Ядките имат много полезни съставки като ненаситени мастни киселини, фитохимикали, фибри, витамини - вит. Е, фолат, минерали като калций, калий и магнезий. Те регулират нивото на кръвната захар, кръвното, метаболизма на мазнините, възпалението, функционирането на кръвоносните съдове. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види